У Галерији Матице српске отворена изложба Поморишац – Васа Поморишац поводом Дана државности! Весић: Ми покушавамо да сачувамо и вратимо д

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 15:37

У Галерији Матице српске отворена изложба Поморишац – Васа Поморишац поводом Дана државности! Весић: Ми покушавамо да сачувамо и вратимо д

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије данас је у Галерији Матице српске у оквиру изложбе Поморишац – Васа Поморишац премијерно представљен програм Националне теме у опусу Васе Поморишца. Фото: nsuzivo.rs Овим поводом, присутнима се обратио министар грађевинарства, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, Милан Ђурић градоначелник Града Новог Сада, и др Данило Вуксановић, помоћник управника Галерије Матице српске. “ Веома нам је драго да уочи државног празника Дана државности међу монументалним радовима свестраног уметника Васе Поморишца, последњег од 11 стипендиста Галерије Матице српске. Као један од оснивача друштва уметника Зограф, Поморишац је својим аутентичним стилом стварао уметничка дела инспирисана српском уметничком традицијом, те се у његовом опусу стваралаштва могу сагледати дела попут Проглашење Душановог законика, Женидба Душанова, Бој на Делиграду и Збор зборила господа хришћанска. У нашој галерији прибавили смо још једно дело Поморишца, а то је слика под називо, “Бановић Страхиња” која је настала 1936. године и која на најбољи начин говори о Поморишчевој посвећености српској прошлости на најбољи начин. Ово уметничко дело биће откупљено од његовог сина Гордана Поморишца захваљујући средствима Министарства за културу и обогатиће колекцију Галерије Матице српске“ – рекао је помоћник управника Галерије Матице српске.
Фото: nsuzivo.rs Његова дела чувају се у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторије и Алберта у Лондону. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице.
Фото: nsuzivo.rs Присутнима се такође обратио и министар Весић који је овом приликом истакао: „Велика ми је част што данас отварам изложбу у једној од наших највећих културних институција. Сутра ћемо прославити 200 година од Првог српског устанка и 146. годишњицу независности наше замље. Веома је важно да покажемо као држава, која данас прославља свој Дан државности, да умемо да комуницирамо са нашим средњим веком. Ми смо народ који нема ни једног средњовековног владара на својим новчаницама. Често понашамо као да је наша историја почела 1804. године,али наша историја траје много дуже и ово је прилика да покажемо наш славни средњи век где је јако значајна улога наших уметника. Рецимо код Поморишца се види његова жеља да представи српски средњи век на реалистичан начин и да кроз своје слике то и дочара“ – рекао је министар и додао да је на нама да кроз ова дела и наше сећање чувамо сећања на средњи век.
Фото: nsuzivo.rs Србија враћа у своје власништво велика уметничка дела Он је такође додао да наша држава Србија током последњих година почиње да откупљује велика дела и да их враћа. Тако је Град Београд купио из иностранства неколико значајних дела, међу њима и једну слику Паје Јовановића и то је тренд који треба да се настави јер се снага једне земље не заснива само на економији већ и у томе да можемо да сачувамо и да вратимо део нашег уметничког блага које је нажалост по читавом свету расуто.
Фото: nsuzivo.rs -Сада смо сигурни да ће генерације иза нас имати осећај националне припадности – поручио је Весић.
Sadnja 47 koprivića u mesnim zajednicama Novog Sada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Галерији Матице српске отворена изложба Поморишац – Васа Поморишац поводом Дана државности! Весић: Ми покушавамо да сачувамо и вратимо део нашег уметничког блага које је нажалост по читавом свету расуто (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.