Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 11:30

Аларм за све оне са јаком главобољом: Зоран Круљ, из Хитне помоћи, открива шта је могућ узрок и САВЕТ за све са овим проблемом

У протекла четири дана ниво интервенција у Заводу за хитну медицинску помоћ се повећао, у просеку се креће преко 110 за 24 сата, истакао је Зоран Круљ, портпарол новосадске Хитне помоћи и објаснио како на грађане утичу нагле промене времена. Фото: nsuzivo.rs/pexels/elements.envato.com Он наглашава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да су од хроничних пацијената посебно угрожени плућни, кардиолошки и неуролошки пацијенти.
– Оно што смо приметили је сиптоматологија од стране система органа за варење, које се карактеристично за погоршава с пролећа, а очигледно на овако високим температурама и ти пацијенти лоше реагују. Млађа узрасна категорија становништва до 35 година, чешће позива хитну помоћ по први пут, а по први пут се региструје висок кривни притисак. Ти пацијенти се најчешће жале на упорне главобоље, вртоглавице, несвестицу и врло велику раздражљивост. То су пацијенти без терапије, односно пацијенти који до тада нису лечени од те болести – истакао је Круљ.
Портпарол наглашава да је акценат на тој популацији, јер поред нагле промене времена узрок може бити смањена физичка активност током овог доба године, већи унос хране, а код особе које имају генетску предиспозицију да се раније испољи артеријска хипертензија као обољење. Фото: НС Уживо –  Она може бити опасна код млађе популације, зато што организам није припремљен на такве вредности високог крвног притиска, за разлику од хроничних пацијената. Хронични пацијенти знају како да препознају и толеришу висок крвни притисак. С обзиром на обиље респираторне инфекција које сада владају, вирусних инфекција, као и бројних других обољења који су праћени температуром, може се сврстати у те симптоме. Пацијенти то врло често преписују умору, као и недостатку сна, а заправо је у основи висок крвни притисак – истакао је Круљ и додао:
Такви пацијенти би требало да посете свог изабраног лекара, затим и ураде кардиолошки преглед са даљом дијагностиком, да контролишу своју физичку активност, исхрану.
– Савет је да се такве вредности крвног притиска контролишу у раним јутарјим часовима, одмах по устајању без започињања било какаве активности и да се бележе у вечерњим часовима, тако да се редовно прати неколико дана, како би се видело да ли је то тренутна осцилација крвног притиска. Када пацијент падне и изгуби свест то је једна од најчешћих ситуација у којима долази најчешће до загушења срчаних крвих судова, који доводе до пуцања крвних судова и изливања крви у мозак. То је симптоматологија једне нелечене, непрепознате артеријске хипертензијје која као таква представља ризик – рекао је Круљ.
Када је у питању дечија популација у педијатријским амбулантама Круљ открива да је забележен изузетно висок број прегледаних најмлађих суграђана, велик број респираторних инфекција, пацијенти се најчешће жале на високу температуру, кашаљ, велики кашлља, ковид, као и бројне инфекције које се у колективу шире.
„Festival ljubavi“ od 07. do 24. februara na platou ispred Promenade

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Аларм за све оне са јаком главобољом: Зоран Круљ, из Хитне помоћи, открива шта је могућ узрок и САВЕТ за све са овим проблемом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.