Дешавања у Новом Саду у фебруару месецу

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2024, 10:02

Дешавања у Новом Саду у фебруару месецу

Фебруар ове године има 29 дана. И са 29 дана је најкраћи месец у години, али верујте то нас неће спречити да се у фебруару добро проведемо. Иако је траје краће од осталих месеци нуди пуно забаве, провода, добре музике и позоришних представа. Фото: Градске инфо Информишите се на време, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << купите карте и немојте дозволити да пропустите омиљења дешавања која нас очекују у фебруару.
Концерти и журке:
Војвођански Блуз Бенд, 1. фебруара у Дом културе Фото: new.gigstix.com У четвртак, 1. фебруара са почетком у 21:00 Војвођански Блуз Бенд одржаће концерт поводом четвртог излазећег албума и 276-тог рођендана Новог Сада у Дому културе.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн. 
Дел Арно бенд  8. фебруара у Дом културе Фото: new.gigstix.com Ове године Bob Marley’s Day обележавамо уз велики новосадски концерт бенда који је свој пут започео далеке 1986.године, као први ауторски reggae roots бенд на просторима бивше државе.
Концерти Дел Арно Банд-а су посебан доживљај који је готово немогуће описати речима. Позитивна енергија коју банд непогрешиво испоручује на сваком свом наступу једноставно плени публику чак и ону која се први пут сусреће са овом групом.
Концерти су уједно и најјаче оружје ове групе.
Садашња сет листа пробрана је ретроспектива њихових највећих хитова и прави позив да се опуштено ужива у хипнотичким реге ритмовима.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Најбољи европски „Rammstein tribute show“ 9. фебруара на Спенсу Фото: new.gigstix.com У духу припрема за концерт оригиналног бенда у мају на Ушћу у Београду, дођите на озбиљно загревање које ће вам пружити бенд КЕИН ЕНГЕЛ.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Журка „Guilty pleasure“, 10. фебруара на СПЕНС-у Фото: new.gigstix.com Ове журке су започете 2018. године од стране љубитеља укусног треша, а наишле су на широко одобравање свих вас жељних доброг ђускања и заразне енергије.
У току вечери скачемо од хип-хопа и репа, Р’н’Б 90-их, преко Евровизије и егзотичних хитова интернета, незаобилазног МТВ попа, па до Луне и омиљених домаћих денс хитова. Само ђуска, нема блама!
Журка „2000 Late – Valentine’s Late“, 14. фебруар  на Новосадском сајму Фото: new.gigstix.com Проведите Дан заљубљених уз „2000 Late – Valentine’s Late“ на Новосадском сајму.
Журка Први гас Србије, на Спенсу 16. фебруара Фото: new.gigstix.com Дођи да се ознојимо у петак, 16. фебруара, на најновијем пројекту који је Новом Саду био неопходан – ПРВИ ГАС СРБИЈЕ!
„Peter and the Test Tube Babies“ уз Фискални рачун наступају у суботу, 17. фебруара у СКЦНС Фабрици Фото: new.gigstix.com Једно од највољенијих и најутицајнијих панк имена, енглески бенд „Peter and the Test Tube Babies“, враћа се у СКЦНС Фабрику после пуних 10 година, у суботу, 17. фебруара, а као локална подршка наступиће Фискални рачун из Бечеја.
Улазнице у претпродаји могу да се купе преко Гигстиxове продајне мреже, као онлајн.
Ограничен број улазница доступан је по промотивној цени од 1.200 динара, а потом ће редовна претпродајна цена износити 1.500 динара.
На билетарници Фабрике на дан концерта цена улазнице биће 1.800 динара.
Врата Фабрике и билетарница отварају се у 20 часова, а концерт ће почети у 21:00 час.
Деца из воде – ЕКВ tribute band project и Жика Тодоровић 23. фебруара у СКЦНС Фабрика Фото: Facebook.com/skcnsfabrika Деца из воде / EKV tribute band project / настао 2015. у Београду, наступиће у петак 23. фебруара у СКЦНС Фабрици. Специјални гост концерта биће Срђан Жика Тодоровић, познати глумац и некадашњи бубњар ЕКВ-а од 1987. до 1990. године.
Улазнице у претпродаји могу да се купе онлајн и продајним местима Гигстиxа.
Ограничен број улазница доступан је по цени од 1.000 динара, а након тога редовна цена у претпродаји биће 1.200 динара.
На дан концерта на билетарници Фабрике улазнице ће моћи да се купе по цени од 1.500 динара.
Базари и маркети:
Новосадски ноћни базар, 2. фебруара на Рибљој пијаци Фото: Facebook.com Драги Новосађани и сви који се 2. фебруара нађете, намерно или случајно, у нашем лепом граду, позивамо вас да нам се придружите у базарској прослави рођендана Града Новог Сада. Знамо ми да наш град званично слави 276. рођендан 1. фебруара, али смо одлучили да су то баш лепе, зреле године, и да завређују продужену фешту.
Ово специјално рођенданско издање Новосадског ноћног базара почеће у 17:00 и дружење ће трајтаи се све до 23:00 часа.
Дођите на највеселију и најопуштенију журку у граду.
Маркет недељом 11. фебруара у СКЦНС Фабрика Фото: Facebook.com Сви и све у знаку љубави може да почне! 11. фебруара за нас и вас који волите. Радимо и волимо заљубљени, заједно.
СКЦНС Фабрика је отворена од 11 до 17х за све љубитеље Маркета Недељом и рукотворина.
Фестивали:
Први “Казаннова” фестивал ракије 3. фебруара у хотелу Шератон Фото: new.gigstix.com Један од главних циљева манифестације је подизање нивоа ракијске културе и боља позиционираност српских дестиларија кроз промоцију и дегустацију.
На “Казаннова” фестивалу ракија ће наступити 25 произвођача премиум воћних ракија.
Сваки посетилац ће уз купљену карту моћи да проба преко 100 различитих воћних ракија. Сви заинтересовани ће моћи да на лицу места и купе жељену флашу ракија, јер ће током фестивала бити организована и продаја свих ракија са фестивала.
Фестивал Ракија ће бити отворен за све посетиоце од 15:00 до 20:00 часова.
Фестивал љубави од 7. до 24. фебруара испред Променаде Фото: Facebook.com „Нови Сад – престоница љубави” је главна тема Фестивала љубави који се организује у сусрет празницима: Дану заљубљених, Светом Трифуну и Дану жена. На платоу испред ТЦ Променада, централна инсталација је „Flower Wall“ – зид од природног цвећа са натписима „љубав“ на различитим језицима. Поред кућица које продају храну, слаткише, вино, разне поклоне и сувенире, на фестивалу се налази и неколико интересантних поставки где се посетиоци могу фотографисати (крила анђела, „Лове Гате“, „Love Gate“, „Kissing Point“, „Old Photo Booth“, љубавна осматрачница). Централна бина је резервисана за богат музички програм, а бројне активације одржавају се на самом платоу, као и на многим другим локацијама у Новом Саду.
„Green Love Festival“ на Сајму, 7. фебруара Фото: Промо „Green Love Festival“ од 2009. године на својим спектакуларним журкама окупља љубитеље рејв музике. У специфичној атмосфери, на различитим локацијама публика има прилику да ужива у врхунској музици реномираних домаћих и страних извођача. Котиран високо на лествици најпрестижнијих електронских фестивала, „Green Love“ кампањом #САМООДГОВОРНО потврђује свој интегритет и на прво место ставља добар провод и исправан став.
Кинески фестивал светла у Лиманском парку од 9. до 25. фебруара Фото: Градске инфо Традиционална светлосна чаролија обасјаће Нови Сад у оквиру Кинеског фестивала светла. У Лимански парк у Новом Саду стижу нове игре светлости које је осмислила група уметника из провинције Сичуан, доносећи дух традиције и симболике древне Кине. На тај начин ће се, уз чаробну инсталацију кинеских лампиона, и у Србији званично прославити кинеска Нова година. Светлосне инсталације увешће посетиоце у чудесни свет маште и светла, који је занимљив свим генерацијама. Лампиони ће се палити сваке вечери у 17:00 часова, а улаз на Фестивал је бесплатан.
„Wine Fest“, 24. фебруара у Шератону „Wine Fest“ ће новосадској публици представити 40 најбољих винарија Србије, као и најбољих пет винарија региона. Посетиоци ће бити у прилици да пробају преко 300 различитих врста вина. „Wine Fest“ је намењен свим љубитељима вина, не само професионалцима и сомелијерима. Ово је одлична прилика да се пробају нове бербе најбољих винарија. Поред винарија, на фестивалу се представља и пет дестилерија.
„Stand up“ наступи: Stand up наступ Небојше Грујића „Дођош“, 1. фебруара у Амфитеатару СПЕНС-а Фото: Facebook.com Замислите Небојша није из Новог Сада. А постоје чак и људи који нису из Новог Сада, али су из НС-а(Новог Села).
Небојша се донекле извадио…девојка му је сремица…а и он подсећа на Сремца… бар по стомаку. Научио је и шта је Новосадски ген…пициген.
Када се доселио у Нови Сад, зацртао је да успе, и поводом тога цитирао славног Цезара…Дођош, видех победих.
Теме које можете чути на његовом стeнд aп-у су: Лиманци,Футог,Сремице, детињство и др.
Дођоши а и ви староседеоци, сви од Лединаца па до Малог Београда добродошли сте на станд уп Небојше Грујића „Дођош“ у Амфитеатру Спенса за Дан града Новог Сада 01.02.2024. с’почетком у 20:00 часова.
Карте за наступ можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Далматински станд-уп у Новом Саду, 1. фебруара у биоскопу Арена Фото: new.gigstix.com Комичари СплицкеСцене по први пут наступају у пуном саставу у Новом Саду!
За вас наступају: Ивица Лазанео, Јосип Шкиљо, Томуислав Приморац и Анте Травизи.
Стенд-ап шоу „30 и кусур“ Срђана Слијепчевића у Треми, 11. фебруара Фото: new.gigstix.com Срђан ће вас очарати увек свежим перформансима пуним непредвидивих тренутака, осигуравајући да свака изведба буде јединствена.
У срцу Новог Сада, у ексклузивном клубу Трема, Срђан ће премијерно извести своју изузетну представу 11. фебруара.
Откријте чаролију одрастања у мањој средини, истражите како филмови обликују нашу свакодневицу и зароните у свет (не)успешних веза.
Сазнајте све ове узбудљиве теме и многе друге у клубу Трема с почетком у 21:00 час.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн. 
Позориште: Фото: Градске инфо Репертоари позоришта за месец фебруар
Српско народно позориште 163. сезона у СНП нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.
Погледајте репертоар СНП-а за месец фебруар.
Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz настало је 1974. године са идејом да помогне у очувању културног идентитета Мађара у Војводини. Адреса у Јована Суботића 3-5 врло брзо постала је, међутим, место на којем су расле неке много озбиљније и комплексније позоришне приче… Временом је ово позориште успело да постане, не само место окупљања мађарске елите, него је и превазишло мађарски оквир те данас слови за једно од најрелевантнијих позоришних адреса у Србији и региону.
Репертоар позоришта за месец фебруар.
Позориште младих Позориште младих, место у којем одрастамо, у којем од деце постајемо људи.
Репертоар позоришта за месец фебруар.
Позоришне представе:
Представа „Црна кутија“ у Позоришту младих Фото: new.gigstix.com Позоришна представа „Црна кутија“ Београдског драмског позориста, после дужег времена, поново у Новом Саду. Комад који је инспирисан италијанским хит филмом „Савршени странци“ Паола Дјеновезеа из 2016. године.
Какве све тајне у мобилном телефону крију једни од других, седморо најбољих пријатеља, видећете 1. фебруара ако дођете у Позориште младих.
Карте за представу можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ и онлајн.
Премијера представе „Месечевом улицом“ у Културној станици Свилара, 1. фебруара Фото: svilara.kulturnestanice.rs Поводом 1. фебруара 1748. године, дана када је Нови Сад пре 276 година добио статус слободног краљевског града, као и име које и данас носи, Град Нови Сад припремио је богат четвородневни програм који обилује разноврсним дешавањима.
Кроз блиску сарадњу Мреже културних станица и установа културе, Туристичке организације Града Новог Сада, али и других институција, организација и комуналних предузећа, Новосађанима и посетиоцима града ће бити омогућено да уживају у изложбама, свечаностима, филмовима, Новосадском ноћном базару и у још много садржаја.
У културној станици Свилара биће приређена премијера представе „Месечевом улицом“ 1. фебруара од 19.00 часова. Ова представа резултат је осмомесечног рада познатог новосадског глумачког двојца Сање Ристић Крајнов и Југослава Крајнова са локалном заједницом Алмашког краја.
Бесплатне две представе у Позоришту младих поводом Дана Града Новог Сада, 1. и 5. фебруара Фото: Градске инфо У питању су представе “Ко је рекао мјау?” и “Док те ја храним и облачим”. Прва је на програму баш 1. фебруара, на Малој сцени, од 18 сати: “Ко је рекао мјау?”, у режији Бианке Бенковске, намењена је најмлађима, деци до шест година. Сања Томић, Марија Тодоровић, Емил Курцинак и Марија Радованов дају деци и родитељима идеје како да се заједно играју, стимулишући их истовремено да се уз песме играју и бојама.
Представа је права мала истраживачка авантура која буди радозналост за упознавањем света.
Другу представу, “Док те ја храним и облачим”, која је уједно и једна од наших најгледанијих и најтраженијих представа, играмо 3. фебруара, на Великој сцени, од 19.30.
Тематизује стереотипе одрастања и васпитања у Србији, све патријархалне наративе и предрасуде на врло забаван и духовит, а истовремено интелигентан начин. У режији Оље Ђорђевић, играју: Славица Вучетић, Неда Даниловић, Јелица Глигорин, Кристина Савков, Слободан Нинковић, Иван Ђурић, Саша Латиновић и Данило Миловановић.
Бесплатну карту, или карте, за обе представе, треба резервисати на телефон благајне Позоришта младих: 021 521 826.
Кабарет „Кад је густо – само ријетки!“ 3. фебруара на СПЕНС-у Фото: new.gigstix.com Горан Винчић, један од најбољих хрватских и регионалних станд уп комичара који пуни дворане, руши табуе, тера вас на сузе од смеха и глумица Светлана Патафта воде вас на урнебесно кабаретско путовање на којем ћете плакати од смеха али и смејати се са кнедлом у грлу.
Тема кабареа је општенародно свевременско ћутање којим одговарамо на проблеме а истовремено међусобно поткопавамо једни друге тим истим проблемима.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
„Дејт“ Сандре Силађев, 9. фебруара у Позоришту младих Фото: new.gigstix.com Због великог интересовања и тражње од стране публике најављујемо деветнаесто, новосадско, извођење ауторске монодраме Сандре Силађев ‘’ДЕЈТ’’ која ће поново бити представљена публици 9. фебруара у Позоришту младих у Новом Саду, са почетком у 19.30 сати.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
„Бајковита среда“ бесплатне представе на СПЕНС-у сваке среде од 18:00 часова Фото: Facebook.com У оквиру пројекта „Спенс живи“ креће реализација дечијег програма „Бајковита Среда“ у оквиру којег ће се најмлађој новосадској публици представити водећа дечија позоришта, која ће представе изводити на СПЕНС-у у Кадици, средом од 18:00 до 19:00 часова.
Бајковита Среда почиње прве среде у фебруару, 07.02.2024.године у 18 часова.
Програми ће се одвијати током фебруара, марта, априла, маја и јуна месеца 2024.године. (са изузетком среда које падају на дане празника, нпр. 01.05.2024)
Позивамо вас да дођете да се дружите и уживате у лепим и занимљивим представама.
Улаз је наравно, бесплатан.
Представа „Дечије повреде” одржаће се 14. фебруара у Позоришту младих Фото: new.gigstix.com Представа „Дечије повреде“ је занимљива, некласична љубавна прича. Прати живот две одрасле особе, па и њихове љубавне проблеме од школске клупе до данас.
Играју их Слобода Мићаловић и Вук Костић.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Представа „Ташта не прашта“ Крушевац Гето 22. фебруара у Позоришту младих Фото: new.gigstix.com Ова комедија завере нам открива најдубље људске слабости у оскудним животним моментима.
Слоба и Снежа све време мисле да је Зивка ногом у гробу. Након сто се Снежа помирила са том “истином”, схвата да њена смрт њима иде на руку јер це та њена куца од 200 квадрата решити све њихове финансијске и стамбене проблеме.
Ту је и Снежина сестра Мирјана коју Снежа врбује да се одрекне пола куће у њихову корист, пошто је Мирјана већ ситуирана и удата за “бизнисмена”.
Ташта остаје без куће, без стана у Бањи и без Банета који напрасно умре оставивши Снежи све коцкарске дугове.
Живка долази на крају код Слобе и Снеже. Сазнаје да су је живу сахранили. Она нема где- мора код њих. Слоби одобравају кредит. Сатерани у ћошак, морају да је приме на годину дана.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Романтична комедија „Како сам се надала добро се нисам удала“, 22. фебруара на Спенсу Романтична комендија „Како сам се надала добро се (ни)сам удала“ са нашим прослављеним комичарима Наташом Аксентијевић и Пеђом Дамњановићем у главним улогама говори на духовит и допадљив начин о животном путу једне сасвим обичне жене у потрази за савршеном љубављу и типичним мушкарцима које је на том путу сусретала.
Духовит и помало трагикомичан текст Душана Јанковића подсећа све нас на свакодневне проблеме, изазове и велика задовољства кроз које у потрази за идеалном везом пролазимо. Представа која ће вас терети до суза, што од смеха што од сентименталности гарантује одличан провод после кога ћете се сигурно осећати добро и схватити да без обзира кроз шта сте пролазили у животу нисте погрешили.
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Комедија „Свлачење“ 24. фебруара у Градској концертној дворани Фото: new.gigstix.com Позоришна представа ’’Свлачење’’ је комедија са елементима мелодраме, која говори о томе колико смо, свесно или несвесно постали робови свог физичког изгледа. У комаду се ради о средовечној жени која долази на тотални преображај у фенси салон код егоцентричне, самозаљубљене стилискиње желећи да у потпуности промени свој физички изглед и подмлади се 20 година.
Наизглед једноставан, врцав позоришни комад, уствари нас тера да се замислимо над собом и можда поставимо приоритете. Мирјана Бобић Мојсиловић и овога пута је показала да је ненадмашна у игри речи, бритком и сатиричном превођењу реалности у допадљив позоришни комад, а на питање шта је важније у животу материјално или духовно богатство она каже: Дух, свакако и на првом месту. Жељу за материјалним никада не можемо да задовољимо. То је ђавољи амбис који никада не можемо напунити. Онај ко је духовно богат, срећан је довека!
Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.
Изложбе:
Изложба „Нови Сад и Петроварадин на мапама и графикама“ у галерији Прометеј, 1. фебруара Фото: Промо Поводом Дана града, 1. фебруара у 19 сати, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16) биће свечано отворена изложба „Нови Сад и Петроварадин на мапама и графикама“ из приватне колекције нашег суграђанина, Душана Јовановића.
Посетиоци ће имати прилике да погледају око 25 старих мапа од којих су неке настале још у 17. веку.
Биће ово први пут да је на једном месту изложен оволики број мапа на којима су Нови Сад и Петроварадин.
Изложба је отворена до 29. фебруара.

Интерактивна изложба „Свет диносауруса“ у Биг шопинг центру од 1. до 15. фебруара Фото: Facebook.com/BigNoviSad Постаните део авантуре тако што ћете обући бели мантил и ставити наочаре, претварајући се у правог палеонтолога!
Очекује вас мноштво реплика диносауруса у оригиналној величини, укључујући Велосираптора, Цератосауруса, Еуропасауруса и младунче Т-Реxа.
Узбудљиво путовање кроз свет диносауруса додатно ће бити обогаћено са едукативним радионицама: Максина лабораторија и Радионице о диносаурима и перформансом за децу.
Интерактивне радионице ће се одржавати сваким даном у периоду од 16 до 19 часова.
Напомена: Није потребно резервисање термина, слободно се придружите овим едукативним искуствима. Нека ваша авантура постане незаборавна уз фотографисање унутар главе диносауруса и учешће у радионицама викендом!
Истражите оригиналне фосиле старије од 100 милиона година, уз објашњење процеса ископавања фосила и палеонтолошког алата који се користи. Ту ћете пронаћи оригиналну кост диносауруса, амоните и трилобите.
За најмлађе посетиоце, ту је посебна целина са пескарником где ће уживати у ископавању реплика фосила уз стручно вођење.
Не пропустите искуство оживљавања диносауруса кроз Аугментед Реалитy тотем, где ћете моћи преузети апликацију и оживети диносаура диплодокуса!
Изложба „Чудесни свет Мире Брткове оком мага Павела Суровог“ 1. фебруара у Културној станици Еђшег Фото: edjseg.kulturnestanice.rs Изложба „Чудесни свет Мире Брткове оком мага Павела Суровог“ биће отворена 1. фебруара у 19.00 часова у Културној станици Еђшег.
О изложби Назив изложбе „Чудесни свет Мире Брткове оком мага Павела Суровог“, представља спој два уметника и два света – Павела Суровог и Мире Бртке. Мира Бртка је једна од најпознатијих мултидисциплинарних уметница у Србији, али и у свету.
Позната је као успешна ликовна уметница, модна креаторка, позоришна и филмска редитељка која је иза себе оставила велики опус уметничких дела у различитим дисциплинама.
Зато се у овом пројекту познати српски модни фотограф Павел Сурови фокусира на њене модне креације, то јест њене надалеко познате хаљине, које интерпретира из свог естетског и филозофског угла, али покушава и да протумачи и објасни публици Мирину машту и перспективу стварања и кројења тих екслузивних хаљина.
Средство Павела Суровог је модна уметничка фотографија преко које прича причу о ДНК-а маште Мире Бртке, али и свакој хаљини придодаје контекст и душу.
Целокупна сценографија на сету је ауторова имагинација, поред тога што фотографише он у пројекту натупа као креативни директор, модни стилиста, дизајнер светла и сценограф.
Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ у Српском народном позоришту, 2. фебруара Фото: промо Удружење Petrovaradin Media уз медијску подршку компаније Color Media Communications и институцијалну подршку Министарства културе реализује путујућу изложбу „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“.
Пројекат се реализује уз подршку Музеја позоришне уметности Србије, који је за потребе реализације пројекта уступио историјску грађу.
Уз пажљиво одабран текст и уз пратњу слика, биће представљен историјат позоришта у Србији који је стварана под утицајем белих Руса у време после Октобарске револуције.
Оснивање балета, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију – за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници. Доносе искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, те петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали, долазе након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним именима.
Изложба ће бити свечано отворена у петак, 2. фебруара 2024. у Српском народном позоришту (Фоаје сцене „Јован Ђорђевић“) са почетком у 12 часова.
Изложба „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“ у КС Свилара, 6. фебруара Фото: Facebook.com/svilara Изложба „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“, које, у уторак 6. фебруара, у 18.00 часова, КС Свилара организује се у сарадњи са Центром за промоцију науке.
Посетиоци свих генерација имаће прилику да сазнају више о чет ботовима, али и о друштвеним и етичким изазовима које доносе технологије у настајању, попут обраде природног језика, на изложби која ће трајати до 29. фебруара.
За млађе генерације посебно истичемо пратеће програме у оквиру изложбе – интерактвине радионице „ПРЕПОЗНАЈ ФАЛСИФИКАТ: ChatGPT i DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“.
Ова, тренутно једна од најактуелнијих тема савременог света, биће обрађена на приступачан и занимљив начин, покушавајући да одговори на питања која се постављају у свакодневном корисничком искуству ових технологија.
Изложба је развијена у оквиру међународног пројекта TechEthos (Хоризонт 2020), чији је циљ да Европској унији прокрчи пут ка улози предводника у области напредних технологија које са собом доносе нове етичке изазове и друштвене последице.
У оквиру пројекта развијен је читав низ смерница за развој и примену нових технологија како би се обезбедили највиши етички стандарди на нивоу ЕУ и шире међународне заједнице.
Детаљније о овом догађају можете пронаћи ОВДЕ.
Уживајте!
Koja je trenutno najstarija kafana u Novom Sadu i kako se ona nekada zvala?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дешавања у Новом Саду у фебруару месецу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.