Спомен плоча за страдале у рацији – Ђурић: Ово су сећања која ће остати после нас, будућим генерацијама да знају шта се догодило у њиховом г

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jan.2024, 17:04

Спомен плоча за страдале у рацији – Ђурић: Ово су сећања која ће остати после нас, будућим генерацијама да знају шта се догодило у њиховом г

Дан уочи Новосадске рације, погрома који се десио 1942. године данас је откривена инфо табла на Успенском гробљу која сведочи о трагичним догађајима који су се догодила на том локалитету. Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić На откривању инфо табле присуствовао је градоначелник Новог Сада Милан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ђурић и нагласио да град ово не сме да заборави и да се никада и нигде не понове. – Према сведочењу и према записима историчара овде се 1942. година 23. јануара десио стравичан догађа, односно убиста Срба и Јевреја. Тог хладног јутра, војници и жандари су спроводили грађане у колонама, мањим групама, и појединачно ка Успенском гробљу где су их мучки убијали. Овде нису страдали смо одрасли, овде су страдала и деца. Према записима историчара, овде су биле четири гомиле лешева. Данас кад покушавамо то да замислимо, како је тада било, не можемо да кажемо да је било давно, то је било пре 82. године – рекао је градоначелник и додао:
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić – Ово је мали симбол, али изузетно је значајно да обележавамо место страдања у нашем граду , да не заборавимо оно што се догодило и ово су сећања која ће остати после нас, будућим генерацијама да знају шта се догодило у њиховом граду.
Градоначелник је подсетио, да се на углу два булевара, Булевара ослобођења и Булевара краља Петра налази спомен плоча посвећена браћи Јовандић и њиховој мајци Јелки Јовандић и симолично је посађено пет стабала јаблана и јела. – На углу Милетићеве и Грчкошколске смо поставили инфо таблу посвећену Новосађанима који су тада страдали, као и на Штранду где је постављена спомен плоча. Код вртића “Чаролија” такође постоји обележје посвећено Јелени Кон, жени која је страдала тог тада – подсетио је Ђурић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк упутио је зхвалност градоначелнику и руководству Српске Православне цркве на синергији негује културе сећања и указао на значај обележавања дана погрома.
– Ово место је било једно од стратишта, јануара 1942. године, и овде на Упсенском гробљу је један део људи убијен, а део људи је довежен да буде сахрањено. Сахрана се није могла десити јер је земља била смрзнута, тремпература је била минус 30. Одавде су тела преминулих одвожена тела камионима до дунава, и бацана под лед. Јако је важно да кажемо да су све жртве биле цивилне и поред Срба и Јевреја, су страдали и Роми, Словаци, Румуни и део Мађарске популације која се протовила овом режиму –
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Текст на табли која је постављена на капели гласи „На овом месту, током трајања Погрома (злочиначке „Рације”) у јануару 1942. године, мађарске окупаторске снаге су убиле више стотина Новосађана. Њихова једина кривица је била што су припадали православној или јеврејској вери. Међу страдалима нашли су се и непосредни сведоци покоља, целокупна породица Јована Гонђе, гробара овог гробља. Вечан им спомен! Одбор за обележавање Погрома (Новосадске „Рације”) “.
Gradonačelnik Milan Đurić: Snažan budžet Novog Sada znači i snažnu podršku građanima (INTERVJU)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Спомен плоча за страдале у рацији – Ђурић: Ово су сећања која ће остати после нас, будућим генерацијама да знају шта се догодило у њиховом граду (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.