Све чешће виђате Новосађане који истовремено џогирају и скупљају смеће – ево о чему се ради

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jan.2024, 16:00

Све чешће виђате Новосађане који истовремено џогирају и скупљају смеће – ево о чему се ради

Да ли је плогинг нова еколошка активност или само још један фитнес тренд? Док разматрамо ову заплетену мистерију, једно је сигурно – плогинг је светска појава која осваја срца и тела људи широм планете. Фото: WikimediaCommons/Funk Dooby Шта је уопште плогинг? Замислите џогинг, али убаците >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у њега акцију сакупљања смећа. О да, звучи новосадски!
Нема потребе за акробацијама и скакањем, само једноставан акт сакупљања отпада из околине док трчите.
Име долази од комбинације енглеске речи “jogging“ и шведске речи “plocka upp“ што значи “покупити“. Ова иновативна идеја потекла је из еколошки освешћене Шведске, а неки је сматрају глобалним покретом који промовише здрав живот и здраву планету.
Ерик Ахлстром, пионир ове необичне активности, започео је сакупљање смећа током његових џогинг сесија. Његова иницијатива прерасла је у глобални тренд који се брзо проширио и до нашег града.
Све чешће можете видети Новосађане који са собом на џогирање понесу и једну малу пластичну врећицу у коју скупљају сав онај отпад који им се нађе на путу. Иако вам је до сада то можда била чудна појава, сада знате о чему се ради – они плогингују!
Фото: Градске инфо Једна од ствари која чини плогинг различитим је двосмерна мотивација. Није само о физичкој активности, већ и о еколошкој одговорности. Док џогирате и чистите околину, чините добро за своје здравље и заједницу.
Плогинг би се могао у потпуности заменити џогингом, али су предности додавања акције сакупљања смећа очите.
За тело, мозак и планету, плогинг представља идеалну симбиозу.
Дакле, ако на следећем трчању видите неког ко смеће из околине ставља у кесу за отпад, не чудите се! То је вероватно само још један предан плогер који ужива у активном животу и бриги за заштиту животне средине.
Можда би било одлично да и ви следећег пута понесете са собом неку кесу.
Srpska Atina s razlogom nosi titulu „Evropski grad šuma“ – realizovana akcija „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Све чешће виђате Новосађане који истовремено џогирају и скупљају смеће – ево о чему се ради се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.