Савети тренера за исхрану након празника – Да ли је битнија здрава исхрана или тренинг?

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jan.2024, 18:00

Савети тренера за исхрану након празника – Да ли је битнија здрава исхрана или тренинг?

Сви чекамо онај “чувени“ понедељак како бисмо након празника коначно окренули тај нови лист и почели са здравијим начином живота. Међутим, често се деси да нам од понедељка до понедељка пролете месеци, године, а понекад и деценије.  







View this post >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << on Instagram

















 
A post shared by Strahinja Markovic (@straja_markovic)


Екипа портала Градске инфо разговала је са особом чији би савети могли да нам помогну како да се након обилних и масних оброка вратимо балансираној исхрани и како она заправо изгледа.
Страхиња Марковић није само тренер у једином лиценцираном новосадском CrossFit клубу, већ је и тренер за исхрану.
Знање које је годинама вредно прикупљао сада несебично дели са свима који желе да се покрену и учине нешто за себе и своје здравље.
Поставили смо му неколико питања за која смо уверени да занимају све оне који већ јесу, или тек планирају да крену путем здравијег начина живота.
Можете ли нам рећи неколико савета, како да се најлакше вратимо нормалној исхрани након празничног периода? Постепено. Већина људи након празника и претеривања у јакој храни, вероватно понешени новогодишњим одлукама, жели да крене са ригорозним тренинзима и исхраном.
Често вас овакав приступ неће одвести нигде јер није одржив на дуже стазе. Уместо тога сматрам да је паметније почети са једноставнијим задацима и усвајањем навика које сигурно можемо усвојити. Тиме ћемо побољшати своје самопоуздање и осетићемо да можемо, што ће нас мотивисати да идемо даље ка тежим задацима.
Ако бих морао да издвојим, саветовао бих да се потрудите да у сваком оброку имате поврће, одрадите тренинг бар три пута недељно и прошетате 20-30 минута након сваког оброка.
Фото: Pexels/Helena Lopes Колико су Новосађани заправо едуковани о правилној исхрани и колико је практикују? Правилна исхрана је веома неодређен појам. Оно што је за неког “правилно” и даје резултате можда за друге особе неће бити. Mорам признати да је у последње време, поготово након пандемије, свест о здравој исхрани почела да се шири. Често се отворена предавања или радионице одржавају у фитнес клубовима тако да људи могу бити информисани. Ако немате никакво знање, најједноставнији савет би био да једете храну која највише подсећа на свој природни облик, односно да избегавате прерађевине.
Уколико не стижемо да кувамо, какве су нам алтернативе за “здраве оброке“ из новосадских ресторана? Што се тиче ресторана, ситуација је доста боља него претходних година. Већина ресторана је проширила своје јеловнике како би привукли љубитеље фитнеса, па тако сада можемо наћи и “фит” делове јеловника. На јеловнику потражите гриловано, печено или кувано, замените порцију помфрита пиринчем или већом количином салате. Избегавајте висококалоричне умаке, високо прерађену храну и пржену поготово у дубоком уљу.
Које ресторане са “здравом храном“ би препоручио својим клијентима? Постоји неколико ресторана којима је циљна група фитнес. Тако да сада можемо наручити своје омиљене пице, сендвиче, бурито па чак и слаткише без страха да ће нам то нарушити исхрану, а оно што вам се свиди можете и сами покушати да направите.
Да ли је битнија исхрана или тренинг? Ово питање је попут питања да ли је старија кока или јаје. Мислим да не постоји тачан одговор на ово питање. Обе ствари су од круцијалне важности за здравље. Сјајно се допуњују али фаворизовање једне неће надокнадити дефицит друге. Исхрана без тренинга неће дати потпуне резултате као ни тренинг без исхране.
Када би се једно од та два морало избацити, да ли би било боље тренирати без адекватне исхране, или се здраво хранити али не бити физички активан? Редуковањем исхране долази до смањења телесне масе. Губљење телесне масе није исто као и губљење масног ткива! Приликом губљења масе, губимо воду, масно и мишићно ткиво. И баш из тог разлога морамо убацити тренинг, сјајно би било са оптерећењем, који ће спречити/умањити губљење мишићне масе током редукције исхране.
Наравно, не треба да нам само естетика буде приоритет него и здравље! Људско тело је створено да би се кретало а за то нам је потребна одређена мишићна маса. Након пете деценије живота, не мора бити правило чак је могуће и код млађе популације, долази до саркопеније. Саркопенија означава губитак мишићне масе која у великој мери повећава ризик од фрактура у трећој доби. Осим тога, вежбање се показало и као добар помоћник у фази менопаузе код жена. Право време да почнете да вежбате је било пре неколико година, друга најбоље време је данас!
Који су први кораци у мењању стила живота? Шта год да одлучите, само крените. Већина људи чека “савршен” тренутак. Никада се неће све коцкице поклопити и увек ћемо решавати нешто у ходу. Сматра се да је почетак најтежи али то је лаж. Најлакши је. Изађите напоље, шетајте три минута, трчите или брзо ходајте два и то поновите 5 пута и одрадили сте тренинг. Мислим да то свако може.
Највећа грешка је кад се људи залете и желе да промене све одједном. Жељени циљ треба поделити у неколико мањих акција које ћете решавати сваки дан (10 000 корака, 6-8 чаша воде, тренинг бар три пута недељно, поврће у сваком оброку…). Корак по корак и када се појаве резултати онда ће се појавити и већа мотивација која ће утицати на формирање здравијих навика. “Рим није изграђен за један дан”.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Strahinja Markovic (@straja_markovic)


“Сматра се да је почетак најтежи, али то је лаж. Најлакши је!“ Шта мислиш о биљној исхрани? Постоји неколико врста биљних исхрана у зависности од врсте намирница које не уносимо. Оваквим начином исхране уносимо мање засићених масти (у односу на исхрану која подразумева животињске производе), уносимо пуно влакана, фолате, витамине Ц и Е, каротениде и фитохемикалије (супстанце које се налазе само у биљкама).
У односу на људе који конзумирају месо, особе које су на биљној исхрани имају мањи ризик од гојазности, кардиоваскукарних болести, тип 2 дијабетеса, раке простате и дебелог црева. Мањи ризик, не потпуно ослобађање ризика! Међутим, ако се лоше планира, овакав вид исхране може довести до недостатка протеина, гвожђа, витамина Б12, витамина Д, калцијума, креатина, цинка и омега 3 масних киселина. Пре него што се одлучите за овакав вид исхране морате се добро информисати како би избегли наведене ризике.
Čenej – mesto poznato po aerodromu, salašima i domaćinskoj atmosferi (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Савети тренера за исхрану након празника – Да ли је битнија здрава исхрана или тренинг? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.