U zakletvi pred Brozom ne stoje svi mirno

Izvor: Politika, 08.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zakletvi pred Brozom ne stoje svi mirno

Iz užičkog SPO-a protive delu ovdašnjeg programa „Noći muzeja” nazivajući ga zloupotrebom dece u ideološke svrhe

Užice – U gradu na Đetinji privode se kraju pripreme za „Noć muzeja” (16. maj) kada će biti izveden neobičan program sa štafetama mladosti i pionirskom zakletvom osnovaca pred Titovim bronzanim spomenikom.

Ovih dana se, međutim, priča da u užičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rukovodstvu SPO-a iskazuju protivljenje takvom programu. Na stranačkom odboru su, kako se prepričava, doneli odluku da o tom svom stavu dopisom obaveste Gradsko veće i gradonačelnika Jovana Markovića (DS). Užička javnost špekuliše da li je reč o nagoveštaju nesloge u lokalnoj vladajućoj koaliciji ili običnoj podeljenosti o ovom pitanju između dve stranke unutar te vlasti: SPO i SPS? Ili je, kao što neki misle, samo pokušaj pojedinaca da političku vatru pale bez ozbiljnijeg povoda?

– Takav program za „Noć muzeja” je, po našem mišljenju, zloupotreba dece u ideološke svrhe, kao i nenamensko trošenje sredstava. Predlažemo da se afirmišu istinske vrednosti grada, poput stare hidrocentrale na Đetinji, a ne komunističko doba i Brozove vrednosti. Zato smo odlučili da intervenišemo i skrenemo na to pažnju – rekao nam je u neformalnom razgovoru Milomir Ito Cvetković, dugogodišnji čelnik SPO-a u Užicu.

Na pitanje, ako ne bude dogovora oko ove manifestacije da li SPO namerava da napusti vlast u Užicu – čime bi vladajuća koalicija ostala sa sasvim tesnom većinom (samo jednim odbornikom više od opozicije) – Cvetković odgovara:

– Mislim da su preterane i ishitreno iznete najave u nekim medijima da ćemo mi zbog toga napustiti vlast. Ipak, ukoliko ne bude ni trunke razumevanja za naš stav, razmislićemo o našim daljim koracima.

Direktor muzeja Nikola Gogić (ujedno i čelnik užičkog odbora SPS) ne krije iznenađenje ovakvim stavom SPO-a, koalicionog partnera socijalista. Kaže da ne veruje da je to zvaničan stav te niti bilo koje stranke, a saznao je da juče nikakav dopis iz SPO-a nije ni stigao Gradskom veću ni gradonačelniku.

– Govorim kao direktor muzeja, jer ovo sa politikom nema veze. Program za „Noć muzeja” utvrđen je i na Upravnom odboru, a u okviru programa rada dostavljen i Gradskom veću. Niko se zbog sadržaja programa nije protivio. Nije ničija namera da se veliča Tito, već kroz program „Snaga mladosti i moć autoriteta” govorimo o akcijama mladih ljudi koji su izgradili ovaj grad, o udarnicima, nekadašnjem mladalačkom entuzijazmu, zaslužnim sportistima. Kao muzej dužni smo da predočimo javnosti ono što čuvamo u našim depoima. Smešni su prigovori o zloupotrebi dece. A neverovatno je i da neko osuđuje nešto što nije ni video – kaže za naš list Gogić, precizirajući da mu se zbog ove manifestacije niko iz Gradskog veća, niti iz SPO-a nije obratio, niti uputio kakvu zamerku.

B. Pejović

[objavljeno: 09/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.