Održana 12. Noć muzeja

Izvor: Studio B, 16.Maj.2015, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana 12. Noć muzeja

U 54 grada u Srbiji održana je Noć muzeja. U Beogradu se tražilo mesto više za čajanaku sa Belim Zecom.

Beograđanima u Noći muzeja prezentovano je 120 programa na 60 lokacija, a pored 15ak novih prostora koji su se priključili Noći muzeja, posebna novina bila je Dečija tura.

Čajanka sa Belim Zecom i Ludim šesirdžijom, inspirisana Alisom u zemlji čuda i crtanje u pesku oduševili >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su najmlađe posetioce Noći muzeja, u okviru koje je ove godine prvi put organizovana i Dečija tura.

U Dečjijem paviljonu (Paviljonu "Cvjeta Zuzorić"), smenjivale su se radionice, osmišljenje tako da zabave mališane i uposle im ruke, poput crtanja u pesku i pravljenja maski, ali i da zagolicaju maštu starijih posetilaca.

Malo nakon otvranja Paviljona, pred kojim se napravio i manji red, dok su se roditelji žalili na gužvu, mališani su uživali u ispijanju čaja sa likovima iz Alise u zemlji čuda.

Na čajanci se tražilo mesto više, a njihovu pažnju imali su i budući mornari i kapetani iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, koji su im pokazivali kako se vezuju mornarski čvorovi, ali i kako se koriste navigacioni instrumenti.

Podjednako im je bio zanimljiv i Lego grad, u čiju su izgradnju mogli da se uključe.

Ispred Dečjeg paviljona, koji je mnogim posetiocima bio "polazna stanica" bilo je živo i bučno, a za najmlađe posetioce vrata je otvorio i Zoo vrt, gde su mogli da se druže sa stanovnicima bebi zoo vrta.

Kalemgdan nije bila jednina "destinacija" za decu u ovogodišnjoj Noći muzeja.

Posebnim programima najmlađima su se predstavili i Beogradska filharmonija, Malo pozorište "Duško Radović", GSP "Beograd", kao i galerija "Singidunum", gde su mogli da saznaju sve o lutakrskom zanatu.

Jedna od lokacija za mališane bio je i Muzej nauke i tehnike gde ih je čekala izložba plišanih, drvenih, gumenih i plastičnih igračaka.

I starija publika mogla je da pogleda zanimljiv program - od legendarnih filmskih poljubaca, preko srednjevekovnih sprava za mučenje i prve diskoteke na Balkanu do neponovljivog pijačnog provoda.

Zahvaljujući gostima Noći muzeja iz Austrije, koja je ove godine zemlja partner, grupi Eintagsmuseum oživela je i kultni beogradski klub "Akademija", koji su ovi umetnici, uz pomoć uspomena Beograđana, pretvorili u "Muzej na jedan dan".

Svoja vrata posetiocima ove godine otvorila je i prva diskoteka na Balkanu "Kod Laze Šećera", u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif. Diskoteka se nalazila u podrumu Doma Jevrema Grujića, koji su posetioci premijerno u Noći muzeja imali priliku da pogledaju bogatu kolekciju umetničkih dela, poput slika Paje Jovanovića i Uroša Predića, pušku Hajduk Veljka Petrovića i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji. Beograđani su mogli  i da "proćaskaju" sa članovima porodice Jevrema Gruića koji su tu živeli u prošlom veku.

Muzej Jugoslovenske kinoteke pripremio je izložbu "Poljupci koje pamtimo" - najlepših poljubaca zabeleženih na filmskoj traci, ali i projekcije filmova koji asociraju na ljubljenje.

U kazamatima na Kalemegdanu izloženo je više od 60 replika sprava koje su u 16. i 17. veku služile za kažnjavanje prestupnika, a na Zelenom vencu napravljen je prikaz stare pijace.

U Vukovoj zadužbini, bilo je izloženo prvo izdanje knjige "Crveni ban".

Otvorena je bila i opservacija Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Vračaru. Posetioci su mogli da zavire u dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, kao i prvu knjigu iz oblasti meteorologije.

Galerija "Progres" ugostila je putujuću izložbu Comixconnection na kojoj se predstavila nezavisna strip scena iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Madjarske.

U okviru GSP "Beograd", postavka Istorija GSP - Karta za budućnost, izložene su stare vozne karte, legitimacije, markice i isprave, kao i "retro" poništivač karata, ali i oldtajmeri među javnim vozilima.

Beogradska publika imala je priliku i da "čuje" i vidi Neispričane priče Noći muzeja. Reč je o posebnoj Viasat History turi u okviru koje su svoja vrata, pored ostalih, otvorili najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, kao i novinska agencija Tanjug, Palata Srbija, zgrada Jadransko - podunavske banke.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.