Novi Sad: Noć muzeja na 15 lokacija, više mladih posetilaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2018, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Noć muzeja na 15 lokacija, više mladih posetilaca

Manifestacija Noć muzeja u Novom Sadu obeležava se na 15 lokacija, a privukla je mnogo više mladih u odnosu na prethodne godine, kažu u Muzeju Vojvodine i u drugim muzejima.

Najviše posetilaca bilo je upravo u večernjim časovima, iako su u mnogim muzejima i drugim destinacijama koje u ovom gradu obeležavaju Noć muzeja vrata otvorena još od prepodnevnih časova.

Muzej Vojvodine jedan je od najposećenijih destinacija u Noći muzeja. Ono što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove godine drugačije i novo u postavci za Noć muzeja jeste izlaganje novčića od porcelana koji ce, kako kažu u Muzeju Vojvodine, biti izloženi samo u toku ove noći.

"Mi smo, kako se od nas i očekuje, pripremili bogat program. Osim naših stalnih postavki od paleolita pa do kraja Drugog svetskog rata i koje su same po sebi velike i sadržajne, mi smo u Rektoratu pripremili posebnu izložbu a ovde u centralnoj zgradi izložbu „Zaboravljeni čudotvorac - Sveti Spiridon u srpskoj tradicijskoj kulturi.

Ove godine imamo jednu ekskluzivu i samo u toku trajanja manifestacije u Muzeju Vojvodine mogu da se vide novčići od porcelana. To je jedinstvena prilika i jedinstveno mesto u Srbiji gde to može da se vidi jer nijedan muzej u Srbiji to nema", rekla je PR Muzeja Vojvodine Slađana Velendečić. Ona je dodala da je za svakog po nešto pripremljeno pa je za decu igraonicama na temu biciklizma i istorije biciklizma i zašto je bicikl važan i danas, a takođe koncert hora iz Novog Sada "Bajićevi slavuji".

Najavila je i da se Muzej Vojvodine priprema za 2021. godinu, u kojoj ce Novi Sad biti Evropska prestonica kulture i to, kako kaže, kroz nekoliko različitih projekata.

"Muzej Vojvodine na nekoliko frontova se priprema za ovu godinu i sto se tiče nekih infrastrukturnih ulaganja za poboljšanje uslova u Muzeju, a imamo u planu i neka iznenađenja sa dodacima i na našoj stalnoj postavci i sa velikim tematskim izložbama", rekla je Velendečić.

Postavka koja se u Noći muzeja našla u Muzeju Vojvodine ostaće dostupna posetiocima do sredine jula meseca.

Noć muzeja u Novom Sadu obeležilo je i Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga izlaganjem i prodajmo radova organizacija osoba sa invaliditetom. Radovi koji su izloženi u tom udruženju ovom prilikom radovi su članova organizacija osoba sa invaliditetom. U pitanju su ručni radovi poput magneta, kutija, štrikanih stvari, garderobe nastale tkanjem na razboju i štrikanjem prstima i ostalih ručnih radova.

U ovom udruženju kažu da je ovo jedan od načina da se osobe sa invaliditetom uključe u društvo i da se, kako kažu, ovako pokazuje društvu da oni nisu samo korisnici našeg društva već da mogu da doprinesu kulturi.

"Mi se trudimo da pokažemo da osobe sa invaliditetom nisu samo korisnici ovog društva nego da mogu da doprinesu i kulturi ovog društva i sami su stvaraoci umetničkih dela u skladu sa svojim mogućnostima", rekla je sekretarica Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga Aleksandra Panović.

Ona je dodala da i posetioci u Noći muzeja imaju priliku da učestvuju u radionicama koje su pripremili, a da je konkretno reč o bojenju magneta, šivenju na mašinama, rad na razboju i štrikanje prstima.

Kaže i da od 2012. godine učestvuju u Noći muzeja.

Panović je najavila i da ce uskoro biti otvorena galerija za prodaju ručnih radova osoba sa invaliditetom jer je to, kako kaže, način da se kroz umetnost utiče još vise na inkluziju i prihvatanje osoba sa invaliditetom u našem društvu.

Spomen zbirka Pavla Beljanskog, jedna od tri galerije na Trgu Galerija u Novom Sadu, u Noći muzeja organizovala je i poseban program za decu u vidu radionica crtanja i slikanja, ali i predstavu u saradnji sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača koja predstavlja spoj pozorišne i likovne umetnosti.

"Od pet popodne smo imali radionice za decu, a takođe smo i ovaj Trg Galerija na kom se i nalazimo uspeli da pretvorimo u ono sto zaista i jeste odnosno u trg umetnosti i dela iz muzeja smo kopirali na asfaltu i deca su nam u tome i pomogla. Takođe, tu su i naši stalni saradnici i to je Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača koji su učestvovali u prethodnom programu sa radionicama a večeras ce izvesti Teatar senki ispred muzeja koji je spoj pozorišne i likovne umetnosti", rekla je kustos Spomen zbirke Pavla Beljanskog Julijana Stojisavljevic.

Noć muzeja u Novom Sadu obeležava se na 15 lokacija, a ulaz na svim destinacijama je besplatan. Postavke u mnogim muzejima koje su ove noći izložene biće dostupne posetiocima i u narednom periodu od nedelju do mesec dana, u zavisnosti od muzeja i konkretne izložbe.

Noć muzeja u Beogradu: Od srpskih vladarki do muškog akta

Galerija ULUS-a, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Jugoslovenska kinoteka, kuća Veljković, Muzej Jovana Cvijića, Rimski bunar večeras su bili puni posetilaca koji su odlučili da provedu subotu veče obilazeći neke od šezdesetak lokacija u Beogradu u okviru "Noći muzeja".

Graja i vriska dece ispunila je Muzej nauke i tehnike gde su najmlađi zavirili u krivu sobu ispred koje stoji upozorenje "ne ulazite ako ste skloni vrtoglavici", isprobali da li mogu sebe da podignu uz pomoć koturova, učili Pitagorinu teoremu i saznali čemu služi eho tuba, dok su ih roditelji sa oduševljenjem fotografisali.

Bilo je i onih mališana koji nisu odoleli da uđu u čamac "Sevdah" kojim je Vladimir Popović otplovio Evropu ispunivši svoju dečiju želju da dođe do Sankt Peterburga i vrati se kroz Nemačku ploveći u malom čamcu, a na tom putu upoznao je mnogo dobrih ljudi, i bogate i siromašne, među kojima su, kaže, Ukrajinci najgostoljubiviji, a sreo je i ženu svog života.

Da muški akt nije više tabu i da Beograd ima mnogo šire vidike od Beča i Pariza, pokazali su posetioci izložbe "Licem u lice sa Pobednikom" Katarine Stanković Bjegović u Galeriji ULUS-a koja je tokom večeri bila ispunjena posetiocima.

Bjegović je oduševljena reakcijama, kaže da je mnogo dece videlo postavku, iako su roditelji na ulazu upozoreni da je namenjena za starije od 16 godina i dodaje da je prethodno u Galeriji ULUS-a bila izložba dela na kojima je ženski akt koja nije ni približno toliku pažnju privukla kao večerašnja.

Pojedine gospođe su krenule da izađu iz galerije kada je muški model svukao ogrtač kako bi ga slikali, ali su se ubrzo vratile, pa su se pojedine i fotografisale ispred sofe na kojoj je ležao, dok je jedan gospodin provirio i upitao da li će zaista biti modela pošto će njegova ćerka kasnije doći na izložbu.

Umetničkim paviljonom "Cvijeta Zuzorić", koji je bio posvećen srpskim vladarkama iz dinastija Karađorđević i Obrenović i pesmama Jovana Jovanovića Zmaja, večeras je bilo teško proći.

Snežani Vučelji se dopala izložba u "Cvijeti", ali je razočarano konstatovala da je većina ustanova koje je želela da obiđe, Etnografski muzej i Konak kneginje Ljubice na primer, nisu otvoreni pa je rešila da ide kući.

Ali zato njene unuke Sofija (10), Nađa (8), Monika (5) i Barbara (3) oduševljeno govore o mačevanju za koje je inače bio red u "Cvijeti", ali i o radovima inspirisanim pesmama čika Jove Zmaja.

"Ima raznih stvari za decu i baš je lepo napravljeno za decu", kaže Sofija i dodaje da je najmlađa Barbara pobedila u mačevanju, dok su Nađa i Monika gotovo u glas rekle da je "pisac napisao predivne pesme za decu".

"Potrudite se da sve vidite, da isprobate sve eksperimente", savetovala je majka svoju decu pre ulaska u Paviljon, dok se u kutku posvećenom Zmajevoj poeziji čuje: "Sećate se one žute knjige?".

"Kako beše ide, sećate se, taši taši tanana, ili zima, zima, e pa šta je?, nastavlja majka da podseća svoje mališane.

Crveni krst je prvi put u "Noći muzeja" otvorio svoju zgradu prikazavši istorijat svog delovanja sa posebnim fokusom na Veliki rat, jer tema "Noći muzeja" i jeste "Pobede i pobednici", a ono što ih je oduševilo je veliki broj sugrađana koji su na ovaj ili onaj način bili ili jesu deo Crvenog krsta.

Milica Duka kaže da su mnogo priča čuli od posetilaca, te je tako jedan gospodin ispričao kako je kao osnovac išao od vrata do vrata i sakupljao dobrovoljni prilog i niko ga nije odbio, a večeras je doveo svoju ćerku da joj pokaže značenje reči "putem humanosti ka miru".

Hladna i mračna unutrašnjost Rimskog bunara večeras je poslužila za oživljavanje stranica istorije i tamnovanja Gavrila Principa i ostalih osuđenih za atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, a kroz performans "Sarajevo-Terezin-Sarajevo", dok je Beli dvor na Dedinju skrenuo pažnju na učešće dinastije Karađorđević u istorijskim prekretnicama od 1808. do danas.

Za veliki broj Beograđana, koji su sa programom "Noći muzeja" i osmišljenim planom krenuli u obilazak, nezaobilazne su bile Bajrakli džamija, Muzej Jovana Cvijića, kuća Veljković koji takođe prvi put učestvuju u manifestaciji, ali mnogi su odlučili da ne propuste da obiđu nedavno otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci i Nadbiskupiju.

Muzej Srpskog lekarskog društva je predstavio kako se vršilo i čemu je služilo puštanje krvi tokom istorije, a dr Jelena Jovanović Simić, autor izložbe i kustos Muzeja, naglašava da bi voleli da je "Noć muzeja" svakog dana.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Kanal Viasat History je, devetu godinu zaredom, ponosni nacionalni sponzor manifestacije "Noć muzeja".



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Večeras počinje 15. Noć muzeja! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2018

Petnaesta Noć muzeja počinje danas u 17 sati i traje do jedan sat iza ponoći, a odvija se u 47 gradova i mesta Srbije, na više od 60 lokacija u Beogradu, sa više od 500 različitih sadržaja...Najraznovrsniji program očekuje posetioce u Beogradu, gde će na 62 lokacije svoja vrata otvoriti brojni...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.