Noć muzeja, deseti put

Izvor: RTS, 18.Maj.2013, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć muzeja, deseti put

Oglašavanjem fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu počela deseta Noć muzeja. Više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova Srbije otvorilo vrata posetiocima.

Počela jubilarna deseta Noć muzeja, a posetioci će imati priliku da posete 150 lokacija u kulturnim institucijama u 68 gradova Srbije. 

Posetioci mogu da učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u interaktivnim izložbama, performansima, radionicama, u muzičkom program, a za decu je organizovana šetnja u dečjoj turi Noći muzeja.

Organizatori te manifestacije priredili su "Malu fabrika efekata" na Kalemegdanu kod Stambol kapije u kojoj se mogu videti specijalni efekti kao u filmovima, igra vatrom, vodom, maglom i svetlošću.

Muzej Nikole Tesle obeležava 70 godina od smrti velikog naučnika, a za građane je otvorena i Palata Srbije u kojoj će ekskluzivno za Noć muzeja biti izložen Titov globus.

Između ostalog, u muzeju GSP-a Beograd prezentovana je izložba "120 godina javnog gradskog prevoza u Beogradu", pa će posetioci saznati kako je nekada izgledao javni prevoz u Beogradu.

Jugoslovenska kinoteka otvorila je dva sprata svoje nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu.

Izložbu "Dobrodošli u čudesni svet bajki" u Etnografskom muzeju u Beogradu, dva sata nakon otvaranja, posetilo je više stotina ljudi sa decom.

Portparolka Etnografskog muzeja Aleksandra Levnaić rekla je da svaka prostorija muzeja odgovara određenom delu narodne bajke. 

Prema rečima direktora Kinoteke Radoslava Zelenovića, posetioci večeras mogu da vide kolekciju filmova, kinematografske opreme i drugih najstarijih predmeta u posedu te ustanove.

Tokom trajanja Noći muzeja, na svakih pola sata, autobusi će prevoziti posetioce na relaciji Slavija - Senjak.

Autobusi će kretati sa Slavije i voziti do Narodne biblioteke, Muzeja Crvene zvezde, Konaka Kneza Miloša, Muzeja 25. maj, Arhiva Jugoslavije, Muzeja afričke umetnosti pa sve do Kuće kralja Petra.

U Kraljevu će Noć muzeja obeležiti dve prirodnjačke izložbe "Skeleti uživo", gostujućeg beogradskog Prirodnjačkog muzeja i "Divovi Kraljeva", u organizaciji Narodnog muzeja u gradu na Ibru. 

Tradicionalno, u Noći muzeja učestvuje i RTS sa svojim izložbenim projektima. Program će uživo moći da prate gledaoci koji ostanu kod kuće na digitalnom i satelitskom kanalu RTS-a.

U Nišu je svoja vrata tokom jubilarne desete Noći muzeja otvorilo više od 30 kulturnih institucija, galerija, ateljea i različitih alternativnih prostora u najužem centru grada, koji su posetiocima ponudili više desetina različitih programa na preko 15 lokacija.

Premijerno su na jednom mestu izložena tri retko predstavljana dela poznatog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića "Misao", "Prelja" i portret Dragiše Cvetkovića. Sva dela su nastala 1939.godine.

Novu stalnu postavku u Noći muzeja predstavio je i Spomen kompleks Logora na Crvenom krstu, a dobru posetu beleži i "Ćele kula".

U tri prostora Galerije savremene likovne umetnosti posetioci su imali priliku da vide dela umetnika, ali i nastupe operskih diva, modne revije i karikature koje se rade na licu mesta umetnika Aleksandra Blatnika i Saše Dimitrijevića.

U Istorijskom arhivu je predstavljena izložba starih knjiga i dokumenata iz 19. veka, a niška Narodna biblioteka je organizovala izložbu "Dimitrije Davidović" koja je posvećena autoru Sretenjskog ustava.

Organizatori kažu da je i ove godine nastavljena praksa da je slobodan ulaz u sve objekte i institicuje. Očekuje se da i ove godine bude više od 20.000 posetilaca tokom trajanja Noći muzeja.

 Izložbom radionice "Negativci iz narodnih pripovedaka" u po mnogo čemu jedinstvenom Muzeju jezika i pisma u Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića počela je Noć muzeja.

U Loznici je Noć muzeja obeležena na dve lokacije - u Muzeju Jadra i Galeriji Miće Popović i Vere Božičković Popović, a izvođenje svih programa u Jadru organizovao je loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić". 

Prošle godine Noć muzeja zabeležila je 450 hiljada poseta u celoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.