Noć muzeja: Drugačije i neponovljivo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć muzeja: Drugačije i neponovljivo

Četrnaesti put za redom Noć muzeja razdrmaće Beograd novim, neotkrivenim prostorima i pričama koje će premijerno biti ispričane 20. maja od 17 do 1, iza ponoći.

Najposećenija manifestacija kulture "Noć muzeja" 14. godinu zaredom, predstaviće program na 67 lokacija, od čega 12 premijernih "VIASAT Neispričanih priča", a zemlja partner je Republika Koreja, sa izložbom "Tajno nasleđe" i predstavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tradicionalne nošnje - hamboka.

Osnivač manifestacije Ana Petrović izjavila je na konferenciji za novinare da očekuje da ovogodišnja Noć muzeja ispuni očekivanja posetilaca i da su se svi partneri manifestacije trudili da ovogodišnja manifestacija bude drugačija i neponovljiva.

Posebno smo ponosni na izložbu "Rukopisi ne gore" posvećenu 50. godišnjici objavljivanja romana "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u Ruskom domu, rekla je Petrović i napomenula da će priču upotpuniti radovi Jelene Martinjuk, kustosa Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve.

Petrović je rekla da će ponovo biti organizovana i Dečja tura, kako bi se deca naučila od najmlađih dana i osetila atmosferu muzeja, legata, ustanova kulture.

Ju Yearn Sun, drugi sekretar Ambasade Republike Koreje za ekonomska i kulturna pitanja, rekla je da Ambasada prvu godinu učestvuje u ovoj manifestaciji i da je odlučila da se predstavi izložbom "Tajno nasleđe", odnosno da pokaže tradicionalnu korejsku nošnju hambok.

U Noći muzeja posetioci će u UK Parobrod da pogledaju delić izložbe, koja će svečano biti otvorena 23. maja, rekla je Ju.

Marjan Vujović iz Jugoslovenske kinoteke najavio je da će posetioci moći da pogledaju izložbu o čuvenoj glumici Oliveri Marković, da saznaju nešto više o njenom filmskom, televizijskom i pozorišnom stvaralaštvu, ali i pločama koje je objavila.

Zvanično će u Noći muzeja biti otvoren i legat oskarovca Karla Maldena, rekao je Vujović.

Katarina Đorđević, marketing menadžer kanala Viasat History u Srbiji, rekla je da saradnja sa manifestacijom Noć muzeja traje već osam godina i da će ove godine neke od najatraktivnijih lokacija biti deo "Viasat ture - Neispričane priče".

Deo te ture biće i ispraćanje šabata u Beogradskog sinagogi sa rabinom Isakom Asielom, rekla je Đorđević.

Manifestacija će pored Beograda biti održana u 43 opštine i grada u Srbiji, ali i u 30 država i 120 gradova Evrope.

Deo manifestacije biće i Doktorova kula, gde će posetioci moći da se upoznaju sa stvaralaštvom Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, "Kovačnica GSP" o 70 godina trolejbusa u Beogradu, dok će MTS napraviti plesni podijum na terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu.

Beogradski sajam predstaviće se u Noći muzeja i posetiocima pružiti na uvid deo svoje 80 godina duge istorije pod nazivom "Mesto koje je video ceo svet".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.