“Noć muzeja”

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Noć muzeja”

Deveta po redu 'Noć muzeja' koja se, već tradicionalno, održava sredinom maja meseca u velikom broju muzeja, kulturnih centara, pozorišta, galerija, arhiva širom naše zemlje, počinje večeras u 18 sati.
Posetiocima beogradskih muzeja biće predstavljeni lični predmeti Nikole Tesle koje je koristio u poslednjoj deceniji života, izložba o Beogradu '30.tih godina prošlog veka u Narodnoj biblioteci Srbije, a Muzej Srpskog lekarskog društva prikazaće načine lečenja u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kroz vekove.
U Galeriji Narodne banke Srbije posetioci će imati priluku da vide kako se jedrenjaci ubacuju u flaše različitih veličina, dok će Arhiv Jugoslavije predstaviti izložbu fotografija koja prikazuje omladinske radne akcije u periodu njihove najveće popularnosti.
U Muzeju istorije Jugoslavije održaće izložba najznačajnijih arhitektonskih projekata i velikih urbanističkih planova koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva.
U Muzeju nauke i tehnike biće predstavljeni počeci elektrifikacije Srbije. Železnički muzej izložiće makete putnih, teretnih i superbrzih vozova, dok će muzej vazduhoplovstva pokazati makete minijaturnih helikoptera, aviona i jedrilica.
Ovo je samo mali deo onoga što će Beograđani imati prilke da vide ukoliko posete neko od 67 mesta koja su se uključila u ovu manifestaciju.
Ni novosađani ne manjkaju sa bogatim programom. Oni imaju mogućnost izbora između 50 lokacija na kojima će moći da vide izložbu crteža nastalih tokom sednica Skupština, među kojima su i dela nekih od najpoznatijih domaćih političara.
Posetiocima će biti predstavljen deo privatnog života Tita i Jovanke Broz, kakvu su modu voleli i kakve su slike voleli.
Ove godine, u programu novosadske 'Noći muzeja' je više muzičkih sadržaja, a posetioci će imati priliku da vide i čuju nastup flamenko grupe La Familia, afropop i džez bend JeuNS, koji pevaju isključivo na francuskom, dok će na Pijanističkom maratonu nastupiti pijanisti mlađe generacije iz Novog Sada i Beograda.
I Nišlije će moći da uživaju u 'Noći muzeja'. U ovom gradu će biti organizovana retrospektivna izložba slika Veljka Miljkovića, dok će Istorijski arhiv u tom gradu predstaviti publici nastariji sačuvani list objavljen u Nišu 'Niške novine'.
Više od 60 gradova Srbije uključilo se u ovu manifestaciju a program traje do dva sata iza ponoći. Ukoliko se odlučite da prošetate do najbližeg muzeja i dobro se provedete, znajte da se karta može kupiti na samim lokacijama a cena iznosi 400 dinara.
Mi vam, u skladu sa sloganom, želimo odličan provod u muzejima.
Pripremio: Marko Arsić
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.