Zločin iz mržnje - posle više od godinu dana podignut optužni predlog zbog ubadanja nožem na keju

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jul.2020, 11:03

Zločin iz mržnje - posle više od godinu dana podignut optužni predlog zbog ubadanja nožem na keju

Više od godinu dana je prošlo od kada je N. R. (34) ubo nožem Uroša Janjića na keju kod spomenika Nadeždi Petrović u Nišu, samo zbog toga, kako je tvrdio Janjić, što je nosio majicu sa antifašistikom porukom. Posle veštačenja i prikupljanja dokaza tužilac je Osnovonom sudu podneo predlog protiv napadača, a krivično delo je okarakterisano kao učinjeno iz mržnje.

Policija je ubrzo nakon nemilog događaja podnela 5 krivičnih prijava, među kojima je i ona protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 34-godišnjeg napadača, kome se stavlja na teret nanošenje teških telesnih povreda, ali i protiv samog Janjića zbog učešća u tuči.

Posle više od godinu dana u optužnom predlogu tužioca, sa najtežim krivičnim delom koje mu se stavlja na teret, našao se samo N. R.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je nakon sprovedenog dokaznog postupka, dana 31.07.2020. godine, Osnovnom sudu u Nišu, podnelo optužni predlog protiv N. R. (34) iz Niša, zbog krivičnog dela Teška telesna povreda iz čl.121 st.1 Krivičnog zakonika u vezi čl. 54a Krivičnog zakonika, učinjenog na štetu U. J. Krivično delo je kvalifikovano kao delo učinjeno iz mržnje. - piše u saopštenju.

Zbog učestvovanja u tuči, kako kažu u OJT, optužni predlozi podneti su i protiv Z. A. (22) i Đ. Đ. (25) iz Niša i K. M. (22) iz Huma. Iako je policija ranije podnela prijavu i protiv Janjića on nije obuhvaćen predlogom tužioca, pa se pretpostavlja da je ta prijava odbačena.

Podsetimo, tuča se dogodila 21. juna prošle godine na keju oko 1 sat iza ponoći. Janjić je tvrdio da je uboden jer je imao majicu sa antifašističkom porukom.

Osumnjičeni su prošli bez pritvora, što je niški advokat-krivičar i bivši predsednik suda Danilo Nikolić ocenio kao neopravdano. Nikolić je rekao da se za mnogo manja krivična dela određuje pritvor. Saslušanja su se potom odužila zbog godišnjih odmora.

Ovo delo bilo je povod za dve antifašističke šetnje na keju koje je organizovao odbornik u niškoj Skuštini Srđan Nonić. Na prvoj se pojavila grupa mladića koji su uz nacističko salutiranje rukom uvis uzvikivali "Srbija Srbima", "Živeo Nedić", "Živeo Ljotić".

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo podnelo optužni predlog zbog napada na keju u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 31.Jul.2020

NIŠ..Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog zbog dogadjaja na niškom keju od pre godinu dana kada je grupa neonacista napala momka koji je tada uboden nožem...Krivično delo je kvalifikovano kao delo učinjeno iz mržnje...“Osnovno javno tužilaštvo u Niše je nakon sprovedenog...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.