Zlatku Vasiću nagrada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade

Izvor: JužneVesti.com, 28.Apr.2022, 14:35

Zlatku Vasiću nagrada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade “Maleni cvet” za 2021. godinu pripala je Zlatku Vasiću za knjigu Šušššti ševar, saopštavaju iz Niškog kulturnog centra i najavljuju svečanu dodelu u junu.

Iz NKC-a navode da je žiri jednoglasno odlučio da Vasić pobedi, ali da se osim njegovog romana izdvojila zbirka priča Uspavanka za mesec Olivere Nedeljković, kao i roman Barbara, Kata i dva čuda jedna Ratislava Durmana.

Šušššti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet - piše u obrazloženju.

Izdavač njegovog nagrađenog romana je “Kreativni centar” iz Beograda, a iz NKC-a kažu da će nagrada, koju čine plaketa i novac, biti svečano dodeljena u junu ove godine.

U žiriju su bili pesnik i urednik Dejan Aleksić i profesorka književnosti i bibliotekarka Dragana Pešić Glavašević, a predsednica žirija bila je profesorka književnosti za decu i književna kritičarka Dušica Potić.

Zlatko Vasić je do sada objavio osam knjiga, višestruko je nagrađivan za poeziju i prozu, a njegovi radovi objavljeni su u više desetina književnih časopisa, novina, zbornika i biltena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Nagrada Grada Niša za roman „Šušššti ševar“ Zlatka Vasića

Izvor: DANuBeogradu.rs, 28.Apr.2022

Knjiga Šušššti ševar autora Zlatka Vasića dobitnik je Nagrade Grada Niša Maleni cvet za najbolju knjigu za decu i mlade u 2021. godini. U obrazloženju žirija, u vezi sa dodelom nagrade knjizi u izdanju Kreativnog centra, piše: „Produkcija srpske književnosti za decu u 2021. godini donela...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.