Zemlja guta Mramor

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja guta Mramor

Juče je posle nedavnih kiša opet proradilo veliko klizište, već oštećene kuće dodatno su devastirane, neposredno je ugroženo još 50 porodica, a pomeranje tla izazvalo je rušenje seoskog zadružnog doma i doma kulture

Niš – Iako su leto i visoke temperature isušile zemlju, bila je dovoljna jedna obilnija kiša da se ponovo aktivira veliko klizište kod sela Mramor, udaljenog pet-šest kilometara od centra Niša. Nevreme je krajem prošle sedmice donelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nove nevolje žiteljima Mramora: juče su opet pucali zidovi kuća, rušile se garaže i objekti koji su, zbog klizišta koje je ovde aktivno već tri i po godine, iseljeni ranije i koji sada nepovratno tonu u utrobu zemlje.

– Kao da nas je pogodio zemljotres. Najpre je zemlja počela da se trese, brdo se pokrenulo, drveće je nestajalo, a onda je, poput eksplozija bombi, oko nas sve počelo da puca, na zidovima kuća u podnožju su zinule pukotine, a krovovi su počeli da se ruše – priča nam je Ljubiša Jovanović, koji sa sedmočlanom porodicom živi u objektu koji je odavno zabranjen za korišćenje.

– Nemamo gde, ova kuća je jedino što smo stekli i sagradili otac i ja. Nuđeno nam je da se preselimo u Niš, da iznajmimo stan ili kuću dok se možda i naše pitanje reši. Ali, ni to nije rešenje, ostaćemo u selu, među naprslim zidovima, iako ovde nimalo nismo bezbedni. Moraćemo da preduzmemo mnogo toga da saniramo štetu i osposobimo kuću za stanovanje, ako je to uopšte moguće – jada se Jovanović, u čijem komšiluku žive porodice Mirčić, Stojković, Krstić, Stojanović, a sve ih pritiska ista muka i strah od hirova tla.

– Nemamo više ni minimalne uslove za život u napuklim i nakrivljenim kućama. Tavanica samo što nije pala. Pretprošle noći bilo je kao u filmovima strave i užasa. Do jutra se zemlja pomerala, a taj zvuk, to škripanje to se ne može rečima opisati. Nismo oka sklopili – kaže za naš list žitelj Mramorka Mile Stojković.

U centru sela, u podnožju Mramorskog broda, posle jake kiše srušili su se objekti zadružnog doma i doma kulture. U trenu se srušio zajednički krov, popadali zidovi i grede. Prostorije u objektima već nekoliko godina koriste se kao magacini trgovinskih kuća i otkupnih preduzeća, uništena je roba, krš i šut upropastili su ono što je tu bilo uskladišteno.

Do sada je, u akciji grada Niša i državnih organa, zbrinuto samo desetak najugroženijih porodica iz Mramora, sela na levoj obali Južne Morave, pored magistralne saobraćajnice Niš–Prokuplje–Priština. Za njih su sagrađene nove porodične kuće u obližnjoj Pasi Poljani, u koje su se uselili prošle godine. Posle najnovijeg aktiviranja klizišta, ugroženo je još najmanje pedesetak ovdašnjih porodica.

Toma Todorović

[objavljeno: 09.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.