Zbrka oko imena ulice u Durlanu - ponovo Bojićeva, iako je i u pojedinim gradskim dokumentima Bojovićeva

Izvor: JužneVesti.com, 22.Mar.2021, 17:53

Zbrka oko imena ulice u Durlanu - ponovo Bojićeva, iako je i u pojedinim gradskim dokumentima Bojovićeva

Ulica u niškoj Paliluli više ne nosi ime Milutina Bojića, ali meštani Durlana u Opštini Pantelej, drugog niškog naselja, kažu da je prva i prava ulica posvećena srpskom pesniku zapravo u ovom delu grada. To potvrđuju i table na nekim kućama i lične karte pojednih stanovnika. Međutim, u mapama, zvaničnim gradskim dokumentima, kao i kod pojedinih javnih preduzeća ta ulica se zove - Ulica Milutina Bojovića, pa je usledila burna reakcija javnosti kada je protumačeno da je od čak dve >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ulice u NIšu veliki pesnik ostao bez ijedne.

Na nekim kućama u Bojovićevoj piše Bojić; foto: M. Dj.“Glupa i štetna greška” tako meštani koji su se javili redakciji Južnih vesti opisuju situaciju i problem sa imenom ulice u Durlanu u kojoj žive.

Ulica Milutina Bojića godinama postoji u opštini Pantelej. Međutim, nekim čudnim slučajem pre izvesnog broja godina počeli su da stižu računi na adresu Milutina Bojovića, a drugi računi na Milutina Bojića. Zatim, lična karta glasi na Bojića a zdravstvena knjižica na Bojovića i tako redom. Stvar se komplikuje još više kad u gradskim kartama na ovoj adresi nalazite ulicu Milutina Bojovića. Problem kulminira kad je neko (površan!) utvdio da postoji upražnjeno ime za Milutina Bojića i taj naziv dodelio ulici u Paliluli. Tako smo mi sa prave adrese dobili situaciju da zaluta taksi, brza pošta, gost izdaleka, a ponekad i hitna pomoć - jadaju se meštani. Zvanian dokument "Parking servisa" i KLER-a o uličnim sijalicama; printscreen

Bojovićeva ulica je prisutna u svim onlajn dostupnim mapama, ali i u zvaničnoj dokumentaciji gradskih institucija kao što su Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ili javnih preduzeća Parking servis i EPS Elektrodistribucija.

Takođe, nalazi se i na svim javno dostupnim spiskovima ulica u Nišu.

Zavnična informaicja iz EPS-a; printscreen

Sa druge strane, u Katastru je to i dalje Ulica Milutina Bojića.

Neko se poveo za svojim zvučnim osećajem i vizuelnom navikom ne proveravajući činjenicu. U to vreme imali smo ministra Bojovića, ime koje je često kružilo u javnosti, imamo i Petra Bojovića kao istorijsku ličnost i možda još neke Bojoviće koji odjekuju u ušima administratora nad kartama i prepisivača adresa. Niko nije proveravao tu malu dopunu od dva slova, tu malu sličnost a veliku različitost - jer, Milutin Bojović koji bi trebalo da dobije ulicu za sada ne postoji - piše jedna meštanka. U Katastru Bojićeva; foto: printscreen

Kako je i kada do ove zbrke došlo, aktuelni predsednik Komisije za imenovanje ulica Milan Radivojević nije mogao da kaže jer je na toj poziciji tek 2 meseca. U knjizi Ulice i trgovi grada Niša autora Živojina Stanisavljevića i Milana Dimitrijevića ne postoji Bojovićeva ulica, već dve Bojićeve.

Dve Bojićeve u knjizi niških autora; foto: printscreen

Jedna je u Durlanu, a druga u Opštini Palilula i ona je, kako tamo piše, to ime ponela 2011. godine. Nema podatka kada je imenovana prva ulica, ali su i jedna i druga tu da sećaju na srpskog pesnika.

Bojićeva i na Paliluli; foto: Vanja Keser

Ova druga je prošle nedelje preimenovana u Ulicu Desimira Stanojevića Deska, a kako piše u saopštenju Skupštine Grada razlog je upravo dupliranje imena, iako o tome na samoj sednici parlamenta kada se donosila odluka, nije bilo reči.

U pogledu promene naziva Ulice Milutina Bojića iz tačke 2, u Gradskoj opštini Palilula, ista je dobila naziv Ulica Desimira Stanojevića. U Gradu Nišu, u Gradskoj opštini Pantelej postoji ulica sa nazivom Milutina Bojića, te je i to jedan od razloga promene naziva Ulice Milutina Bojića u Gradskoj opštini Palilula, imajući u vidu da je postojećom Odlukom Skupštine Grada Niša o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji Grada Niša („Službeni list Grada Niša“, br. 81/2010), definisano da dve ulice ne mogu imati isti naziv - piše u saopštenju.

Meštani iz Panteleja veruju da će poslednje promene otkloniti njihove muke sa imenom ulice, a svakako će sačuvati ime tvorca "Plave grobnice" od zaborava.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.