Zbog zabrane prodaje polovne robe kod Tvrđave, prodavci protestovali ispred Gradske kuće

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2022, 15:28

Zbog zabrane prodaje polovne robe kod Tvrđave, prodavci protestovali ispred Gradske kuće

Nakon što su tokom vikenda obustavili saobraćaj, prodavci koji godinama polovnu robu prodaju kod niške Tvrđave, protestovali su ispred Gradske kuće. Traže od nadležnih da im omoguće da vikendom i dalje rade na nekoj lokaciji blizu centra. Dogovor nisu postigli, pa su najavili novo okupljanje za utorak 15. mart u 14 sati.

Bez obzira na vremenske uslove, godinama robu prodaju i na svom radnom mestu su često i pre nego što svane. Od toga što zarade subotom i nedeljom, većina >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << preživljava i hrani porodicu do narednog vikenda, jer socijalna pomoć koju mnogi imaju nije dovoljna. Ipak, prethodnog vikenda tržišna inspekcija zabranila im je da rade.

Ništa nam ne znači ako nas pomere iz centra, ništa nećemo da zaradimo. Mi se prehranimo, a ovi što nas teraju neka porane subotom da vide kako ljudi kupuju, kopaju da se obuku, da nađu tople čizme i jaknu za 100, 200 dinara. Nas nije sramota, radimo i ne krademo. Sad nas oni teraju u kriminal - kaže jedan od okupljenih.

Bilo koja lokacija van centra im ne odgovara; Foto: M. M. K.Nadležni su im ponudili da nastave prodaju na Kvantaškoj pijaci kod Elektronske ndustrije, do avgusta kada tu počinje da radi zelena pijaca, ili na prostoru OTC-a.

Ističu da im nijedna varijanta ne odgovara, jer će izgubiti kupce.

Gradonačelnica objašnjava da je grad “treće lice” i da nema mogućnost direktnog uticaja i dogovora između njih i privatnika.

Možda je važnije pitanje kako su privatna lica uspela da se upišu, to je nekada bilo sve u vlasništvu Ministarstva odbrane, na koji način su se kretale te parcele i kako je moguće da privatnik drži parcelu uz samu Tvrđavu koja je zakonom zaštićena - kaže Sotirovski.

Vlasnik OK taksija Dejan Radosavljević koji je i zakupac parcele na kojoj se do sada prodavala polovna roba ističe da je parking pored pijace zatvoren rešenjem republičke tržišne inspekcije u kome se navodi da se preduzeću za taksi prevoz privremeno zabranjuje da tu "organizuje buvlju pijacu“ jer ne poseduje potrebne dozvole.

Radio sam legalno zadnjih 10 godina, nisam došao danas da radim. Imao sam saglasnosti. Sada je nečija volja čista, rešio da to ukloni, nasilno mi srušili ogradu - kaže Radosavljević.

Peticiju da ostanu na istom mestu potpisalo je oko 600 prodavaca i kupaca.

Gradonačelnica je dodala da će razmatrati da se prodaja polovne robe posebnim gradskom odlukom zabrani u samom centu i da se za to odvoji poseban prostor.

Podsetimo, prodavci polovne robe na niškom buvljaku protestovali su i na sat vremena zatvorili Jadransku ulicu koja povezuje Tvrđavu i naselje Jagodin mala, jer im inspekcija ne dozvoljava da nastave sa prodajom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.