Završena skoro polovina radova na gasovodu između Niša i Dimitrovgrada

Izvor: JužneVesti.com, 09.Maj.2023, 16:01

Završena skoro polovina radova na gasovodu između Niša i Dimitrovgrada

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora od Dimitrovgrada do Niša idu planiranom dinamikom i za sada je realizovano 43% radova, rečeno je na sastanku ministara energetike Srbije i Bugarske.

Iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike saopštavaju da je isporučeno 93% ugovorenih cevi, dok je 80% već raspoređeno trasom budućeg gasovoda.

Ministarska Dubravka Đedović kaže da je taj interkonektor jedan od prioritetnih projekta za Republiku Srbiju.

Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dodatnih izvora snabdevanja donosi i priliku da ojačamo našu poziciju tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja u regionu i centralne Evrope. Završetak radova očekujemo na jesen, zbog čega smo i zvanično započeli razgovore sa Azerbejdžanom u vezi sa nabavkom gasa iz Kaspijskog regiona - izjavila je Đedovićeva.

Bugarski ministar Hristov je rekao da se plan u potpunosti poštuje i kada je u pitanju izgradnja gasne interkonekcije na teritoriji Republike Bugarske pa je pozvao ministarku Đedović da u narednom periodu zajedno obiđu radove sa obe strane granice. Sastanak ministara; foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Veoma je važno da imamo kontinuiranu kontrolu i pružamo stalnu podršku kako bismo obezbedili da izgradnja gasne interkonecije ide po planu. Zajednička radna grupa odlično radi svoj posao, čemu svedoči i napredak građevinskih radova. U potpunosti smo posvećeni proširenju saradnje između Bugarske i Srbije u energetskom sektoru, oslanjajući se na zajedničke interese. Neka od polja u kojima možemo razmatrati unapređenje te saradnje odnose se na proširenje kapaciteta Interkonektora i snabdevanje ugljem - rekao je Hristov.

Podsetimo, dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine.

Pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Ukupna vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP Srbijagas.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.