Zaposlene nove mašinovođe iz Niša, teretnjake će voziti i žene

Izvor: JužneVesti.com, 23.Mar.2017, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposlene nove mašinovođe iz Niša, teretnjake će voziti i žene

Preduzeće koje se bavi železničkim prevozom robe “Srbija kargo” zaposlilo je 86 novih mašinovođa, od kojih je 10 iz Niša. Kako navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sledeće godine u ovom preduzeću biće posla za još 40 mašinovođa.

Među novozaposlenim mladima koji će voziti teretne vozove, i u proseku imaju 23 godine, su i 3 Nišlijke. Jedna od njih je i majka dvoje dece Vesna Milojković.

Pitali su me kako žena da bude mašinovođa, moj odgovor je - ako mogu dvoje dece da podignem, mogu i lokomotivu da vozim - kazala je Milojkovićeva.

Sve mašinovođe, navode, izabrane su na javnom konkursu, a pre zapošljavanja svi su prošli obuku u ovom preduzeću. Njihove zarade, dodaju, plaćaće “Srbija kargo” jer, kako kažu, ovo preduzeće od osnivanja funkcioniše bez subvencija.

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je u Nišu uručila ugovore mašinovođama, rekla je da mladi treba da se školuju za posao u železnici, jer nedostaju kadrovi. Mihajlovićeva uručila ugovore novim mašinovođama u Nišu; Foto: mgsi.gov.rs

Železnica ima veliku budućnost u Srbiji i biće potrebno još kvalitetnih i visoko obrazovanih radnika, pre svega mašinovođa i ostalog pomoćnog osoblja, ali i saobraćajnih mašinskih i građevinskih inženjera, kao i stručnjaka iz oblasti elektrotehnike, telekomunikacija i informatike - kazala je ministarka Mihajlović.

V. d. direktor "Srbija kargo" Miroljub Jevtić najavio je da će ovo preduzeće kupiti 8 lokomotiva vrednih 32 miliona evra, za čiju nabavku raspisuju tender u aprilu.

Podsetimo da je preduzeće “Srbija kargo” osnovano u avgustu 2015. godine, kada se “Železnica Srbije” podelila i na firme “Srbija voz” i “Železnica infrastukture”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.