Zajednička kancelarija Novog Sada i Niša u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička kancelarija Novog Sada i Niša u Briselu

NIŠ - Novi Sad i Niš otvoriće zajedničku kancelariju u Briselu u cilju ubrzavanja evropskih integracija Srbije, dogovoreno je danas na sastanku predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović i predsednika vojvođanske skupštine Šandora Egerešija sa rukovodstvom grada i narodnim poslanicima iz Niša.

Razgovori o Statutu početak rasprave o regionalizaciji Srbiji

Dejanovićeva je izjavila da je ustavna obaveza republičkog parlamenta davanje saglasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Statut Vojvodine, ali da će on biti "mrtvo slovo na papiru bez Zakona o nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine".

"Vlada radi na tom zakonu i poslanici će 1. marta dobiti taj zakon", kazala je ona dodavši da su ta dva dokumenta komplementarna i da će se o njima istovremeno razgovarati.

"Razgovori o Statutu Vojvodine predstavljaju dobar početak za raspravu o daljoj regionalizaciji i decentralizaciji Srbije", ocenila je Dejanovićeva na konferenciji za novinare.

Zakon o nadležnostima Vojvodine i Statut pokrajine moraju biti u saglasnosti sa Ustavom Srbije i prilika je da se u ovakvim razgovorima otklone sva sporna pitanja koja su se pojavila u javnosti", napomenula je predsednica Skupštine Srbije.

Egereši: Statut ne stvara državu u državi

Egereši je rekao da se Statutom Vojvodine ne stvara država u državi, a da je zajednička kancelarija Niša i Novog Sada u Briselu zapravo "lobi kancelarija" u čijem otvaranju će pomoći i iskustvo Republike Srpske koja je svoju kancelariju tamo već otvorila.

"Srbija je ta koja će negovati državnost, a Vojvodina je ta koja će negovati autonomnost", kazao je Egereši naglasivši da tema "Vojvodina - republika" nije na dnevnom redu.

Prema njegovim rečima, strah od autonomije i Vojvodine šire nedobronamerni krugovi, bilo da su oni iz Vojvodine ili drugih delova Srbije, koji ne žele dobro ni Vojvodini ni Srbiji.

"To su oni krugovi koji nemaju rešenje za Srbiju i koji ne razgovaraju argumentima", kazao je Egereši.

Rukovodstvo Niša je na sastanku pokrenulo inicijativu za donošenje Zakona o nadležnostima gradova i opština u Srbiji kojim bi bile proširene njihove nadležnosti.

Regionalizacija za veće nadležnosti samouprava

Gradonačelnik Miloš Simonović je rekao da treba uspostaviti takav institucionalni mehanizam koji će obezbediti ravnomeran ekonomski razvoj svih delova Srbije.

"Regionalizacija je zapravo koncept koji treba da ozvaniči politiku jednakih šansi svih delova Srbije", istakao je Simonović.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić je rekao da poenta regionalizacije nije u većoj vlasti, već u većim nadležnostima u interesu ostvarivanja prava građana u mestu gde oni žive.

"Sa prenosom nadležnosti država prenosi i sredstva za njihovo sprovođenje", kazao je Ilić i to bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude odgovor na često postavljanje pitanje iz različitih delova Srbije "gde je naš novac".

Današnjem sastanku u Skupštini grada nisu prisustvovali narodni poslanici opozicionih partija u Narodnoj skupštini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niš: O Statutu Vojvodine

Izvor: B92, 22.Feb.2009

Niš -- Novi Sad i Niš otvoriće zajedničku kancelariju u Briselu radi ubrzavanja evropskih integracija Srbije, najavili su Slavica Đukić-Dejanović i Šandor Egereši...Osnivanje kancelarije je dogovoreno danas na sastanku predsednice Skupštine Srbije i predsednika vojvođanske skupštine sa rukovodstvom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.