Zahtev da građani prate tok svog novca nazvan opstrukcijom

Izvor: JužneVesti.com, 29.Mar.2016, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev da građani prate tok svog novca nazvan opstrukcijom

Reakciju Lokalnog antikorupcijskog foruma na odbijanje Komisije za medijski konkurs da dozvoli prisustvo građanskog posmatrača, gradske vlasti Niša nazvale "opstrukcijom" i "pritiskom na nezavisnu komisiju".

U nepotpisanom saopštenju koje je sinoć objavljeno na zvaničnom sajtu Grada, za koje je nejasno da li su ga napisali gradska Uprava za kulturu ili kabinet gradonačelnika se ne objašnjava zašto je odbijeno prisustvo građanskog posmatrača u Komisiji koja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da medijima raspodeli 68 miliona dinara poreskih obveznika, već se postavlja niz pitanja.

Zašto se baš u Nišu vrši toliki pritisak na rad stručne komisije i kakvi interesi stoje iza pokušaja da se opstruira Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa za građane Niša? - jedno je od pitanja u ovom saopštenju.

U LAF-u, telu koje je Skupština grada formirala da bi sprovodilo Lokalni plan za borbu protiv korupcije, kažu da oni samo ispunjavaju obaveze iz Lokalnog plana, a ne "vrše pritisak" na rad Komisije.

Građanski posmatrač je demokratska institucija oličena u pojedincu koji se bira iz reda kompetentnih osoba u određenoj oblasti. On predstavlja građane - naglašavaju u LAF-u.

U gradskom saopštenju piše i da je koordninatorka LAF-a Zorica Miladinović u sukobu interesa jer je zaposlena u listu "Danas" čiji se osnivač "Dan graf" prijavio na niškom medijskom konkursu.

Međutim, LAF odgovara da se "Zorica Miladinović pisanim putem izuzela iz angažovanja u ovoj stvari, na način koji predviđaju interni akti LAF-a".

Podsetimo, jedan on članova tročlane Komisije Petar Jeremić, koji je izabran na predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, u subotu je napustio sednicu zbog toga što preostala dva člana - šef Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu Vladeta Radović i "medijski radnik" Dragoljub Gajević nisu podržali prisustvo građanskog posmatrača.

U spornom saopštenju na sajtu Grada se odbacuju optužbe LAF-a da Komisija za ocenu projekata radi van očiju građana i zaključuje da je "proces sufinansiranja medija u Nišu potpuno transparentan".

Međutim, Zakonom o javnom informisanju koji se primenjuje od 2015. godine, izričito je zabranjeno "finansiranje medija", već je dozvoljeno isključivo sufinansirati proizvodnju medijskog sadržaja, odnosno "javnog interesa u oblasti javnog informisanja".

Autori ovog saopštenja dovode u pitanje i "interes nevladine organizacije BIRODI" nazivajući je "beogradskom organizacijom" koja se "predstavlja kao pokrovitelj LAF-a i već mesecima zagovara opstrukciju i traži poništenje gradskog konkursa za informisanje".

U BIRODI-ju, organizaciji koja je sistem sa borbu protiv korupcije pokrenula u 13 gradova u Srbiji, kažu da je ovakvo saopštenje dokaz njihove teze da "korumpirana država ne želi da se bori protiv korupcije".

Država one koji su joj poklonili Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a što je trebala da donese još 2006. godine, i koji svoje vreme i znanje poklanjaju borbi protiv korupcije, vidi kao neprijatelje - kažu u BIRODI-ju.

Zato iz ove organizacije "mole gradonačelnika Zorana Perišiča da objavi da li je Biro za društvena istraživanja dozvoljen" u Nišu i obznani ko je autor "netipičnog medijskog sadržaja, čiji rad plaćaju građani Niša."

BIRODI i Medijska koalicija, koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i LP, traže formiranje nove komisije i izražava zabrinutost zbog namere Grada da se i ove godine značajan iznos novca iz gradskog budžeta raspodeli na nedovoljno transparentan način.

I prošle godine je ovaj konkurs izazvao reakcije javnosti jer su tada dve trećine od 50 miliona dinara su dobili mediji u vlasništvu porodice Radomirović. I tada građanskom posmatraču nije bilo dozvoljeno prisustvo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

NI: Reakcija LAF-a nazvana opstrukcijom

Izvor: OkRadio.rs, 29.Mar.2016

Reakciju Lokalnog antikorupcijskog foruma na odbijanje Komisije za medijski konkurs da dozvoli prisustvo građanskog posmatrača, gradske vlasti Niša nazvale "opstrukcijom" i "pritiskom na nezavisnu komisiju". U nepotpisanom saopštenju koje je u ponedeljak uveče objavljeno na zvaničnom sajtu Grada,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.