Zadušnice niškog pisca Dejana Ognjanovića u širem izboru za NIN-ovu nagradu

Izvor: JužneVesti.com, 04.Jan.2024, 11:54

"Zadušnice" niškog pisca Dejana Ognjanovića u širem izboru za NIN-ovu nagradu

Horor roman Zadušnice niškog pisca Dejana Ognjanovića našao se među 38 naslova koji su ušli u širi izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

Kako je saopšteno, žiri koji čine Tamara Mitrović, Violeta Stojmenović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, od ukupno 188 romana primljenih na konkurs odabrao je njih 38 koji ulaze u širi izbor. Ko je ušao u uži izbor biće objavljeno 11. januara, a ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << biće saopšteno 29. januara.

Kako je niški pisac Dejan Ognjanović napisao na svom blogu, ono što je presedan je što su dva romana koja su horor u ovom širem izboru. Jedan je on napisao, a drugi uređivao (Tajni svat Marka Piševa).

Inače, u svojim prednovogodišnjim osvrtima na prošlogodišnju produkciju romana na srpskom, članovi Ninovog žirija već su se u povoljnom tonu osvrtali na "Zadušnice". Od pet članova žirija, oglasilo se do sada troje, i sve troje pohvalilo je moj roman - napisao je Ognjanović.

Svoju knjigu Ognjanović opisuje kao dinamičnu, sumornu i duhovitu u isto vreme, priču koja pokazuje da je narod nekad živeo i da još uvek “živucka” i “mrducka”.

Radnja romana dešava se u Nišu, Niškoj banji i jednom obližnjem selu. Prikazuje slom ljudskih i društvenih vrednosti pod pritiskom vanrednog stanja.

Inače, roman Zadušnice je samizdat, a niškoj publici predstavljen je početkom decembra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.