Za više para u budžetu takse na bandere i šatore

Izvor: JužneVesti.com, 15.Dec.2014, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za više para u budžetu takse na bandere i šatore

Kako bi se poboljšalo punjenje budžeta, ali i uskladile odluke i zakoni, gradsko rukovodstvo Niša odlučilo je da u 2015. godini uvede nove takse koje će plaćati preduzetnici, ali i građani.

Postavljanje reklama na lokalima, ali i ispred njih, zatvorene i otvorene bašte, bandere, postavljanje šatora, parkiranje na javnim površinama, parkiranje na otvorenom prostoru samo su neki od nameta sa kojima će se Nišlije suočiti naredne godine.

Izmenjenu Odluku o lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << komunalnim taksama usvojilo je Gradsko veće, a o njoj bi trebalo da se izjasne i odbornici niške Skupštine na sednici 17. decembra.

Kako je pojasnila Nina Ilić iz Uprave za finansije, pored punjenja budžeta, uvođenje nekih novih i korigovanje već postojećih taksi bilo je neophodno zbog usaglašavanja zakonskih akata.

Nova odluka usklađena je sa Zakonom o prekršajima, gradskim odlukama o komunalnom redu, postavljanju montažnih objekata, o oglašavanju i Odlukom o javnim parkiralištima - pojasnila je Ilić.

Tako će, prema novoj odluci, banke koje se nalaze u gradskim prostorijama, u centralnoj zoni za reklamu na svom portalu sada plaćati 420.000 dinara na godišnjem nivou, što je, kako tvrdi Ilićka, manje od novca koji izdvajaju za istu namenu u okolnim opštinama.

I upravo u ovom delu opravdanje za ovakve izmene i uvođenje novih taksi vidi gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Ovo je bila naša želja da se pozabavimo prihodovnom stranom budžeta. Ovo je naš način da prihode koji realno postoje uvedemo u sistem - rekao je Perišić.

Zakup kvadratnog metra javne površine ispred lokala, ukoliko se na tom mestu prodaje sve osim knjiga, štampe i proizvoda starih i umetničkih zanata domaće radinosti, plaćaće se od 5 do 39 dinara po kvadratu.

Postavljanje žardinjera naplaćivaće se od 20 do 52 dinara po metru kvadratnom u zavisnosti od dela grada, za postavljanje telefonskih govornica 65 dinara po aparatu dnevno, dok će i pravna i fizička lica za postavljanje bandera izdvajati 10 dinara dnevno.

Kampovi i šatori u zavisnosti od zone i veličine prema cenovniku neće više moći besplatno da se postave, moraće da se izdvoji od 10 do 20 dinara po kvardratnom metru.

Taksa se uvodi i za držanje aparata za “zabavne igre”. Dakle, ubuduće će vlasnici igraonica dnevno plaćati od 24 do 31 dinara za svaki aparat koji poseduju, od računara, preko bilijara i pikada, do stonog fudbala i simulatora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.