Za pirateriju – iza rešetaka

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pirateriju – iza rešetaka

Nišliji Srđanu Nikoliću uslovna kazna od osam meseci preinačena na tri meseca zatvora

Niš – Krivično veće Okružnog suda u Nišu, kojem je predsedavao sudija ovog suda Novica Stefanović, preinačilo je presudu Opštinskog suda u Nišu kojom je Srđan Nikolić prošle godine bio osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na četiri godine. U drugom stepenu odlučivanja, rekao nam je portparol Okružnog suda Nebojša Spasojević, za počinjeno i ponovljeno krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << delo nezakonitog i neovlašćenog korišćenja autorskih dela i prava Srđan Nikolić iz Niša osuđen je na tri meseca bezuslovne kazne.

Okružni sud je doneo novu presudu posle žalbe opštinskog javnog tužioca na odluku Opštinskog suda. Prilikom izricanja zatvorske kazne u obzir je uzeta činjenica da je Nikolić već bio krivično gonjen i osuđivan za isto krivično delo, zbog čega je krivično veće sudije Novice Stefanovića smatralo da izrečena uslovna kazna ne bi imala nikakvu svrhu i dejstvo.

Srđan Nikolić, o čemu je „Politika” pisala prošle godine, bio je među prvim državljanima Srbije osuđen za krivično delo „piraterije”. Kompakt diskove, video kasete i drugo prodaje već duže vreme na uličnoj tezgi u centru Niša, iako na to nema nikakvo pravo, jer nema potrebna dokumenta da sme da prodaje i distribuira.

Samo u jednoj akciji početkom prošle godine niška policija sa njegove tezge zaplenila je 150 diskova sa video igricama, crtanim i igranim filmovima. I posle te zaplene, a i svih meseci u međuvremenu, od izricanja uslovne kazne (17. jula 2008. godine) u opštinskom, do saopštavanja zatvorske kazne u Okružnom sudu, on i dalje u centru Niša, u Obrenovićevoj ulici, svakodnevno neovlašćeno nudi i prodaje tuđa autorska prava.

T. Todorović

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.