Vojno-medicinska vežba u Nišu

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojno-medicinska vežba u Nišu

Srbija je prvi put zemlja domaćin vojno-medicinskih vežbi "MEDCEUR" koje su počele u Nišu. Na vežbama će biti prikazano zajedničko delovanje medicinskog osoblja i oružanih snaga zemalja učesnica u zajedničkom zbrinjavanju unesrećenih u masovnim katastrofama.

Međunarodna vojno-medicinska vežba "MEDCEUR" (Medical Central and Eastern Europe Exercise),  posvećena pružanju pomoći civilima u slučaju prirodnih katastrofa i drugih nesreća, počela je u Nišu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na vežbi, koja će trajati do 13. septembra, biće više od 600 učesnika iz 15 država.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Vesić rekao je na otvaranju da će uvežbavanje učesnika za reagovanje u sitaucijama elementarnih nepogoda i katastrofa, kao i hemijskih akcidenata, biti dobra osnova za suočavanje sa eventualnim izazovima u budućnosti.

"Bićemo u prilici da mnogo toga naučimo jedni od drugih i sarađujemo u otklanjanju posledica koje mogu da zadese civilno stanovništvo u budućnosti", kazao je Vesić na početku vežbe.

Pukovnik Timoti Braun iz američke komande u Evropi pohvalio je gostoprimstvo i profesionalizam domaćina.

Srbija je prvi put zemlja domaćin vežbe, koja se u organizaciji Evropske komande Oružanih snaga SAD već nekoliko godina održava u zemljama centralne i istočne Evrope, navedeno je u saopštenju.

Cilj vežbe je "uvežbavanje medicinskog osoblja oružanih snaga zemalja učesnica da zajednički deluju na zbrinjavanju stanovništva u masovnim katastrofama".

Planirani koncept obuhvata sadržaje treće misije Vojske Srbije-podršku civilnim vlastima u borbi protiv elementarnih nesreća i prirodnih katastrofa.

U prvoj nedelji vežbe u kasarni ''Knjaz Mihailo'' u Nišu učesnici i predstavnici civilnih organizacija pohađaće različita predavanja i kurseve, predviđeno je programom vežbe.

Spasavanje ljudskih života zajedničkim snagama

Posle akademskog dela, praktični deo vežbe izvodiće se na devet radnih tačaka na aerodromu ''Car Konstantin'' u Nišu.

Praktični deo obuhvatiće uvežbavanje izvlačenja povređenih i medicinsku evakuaciju u slučaju saobraćajne nesreće, kao i reagovanje u slučaju havarije cisterne za transport hlornog gasa.

Pored toga biće uvežbavano i gašenje požara i spasavanje povređenih iz ruševina, kao i prihvat i zbrinjavanje povređenih u kampu Crvenog krsta.

Na vežbi će učestvovati i pripadnici MUP-a i Crvenog krsta Srbije, Vojne bolnice Niš i vatrogasci, što će, kako se navodi, "doprineti boljoj povezanosti vojnih, civilnih i nevladinih organizacija u spasavanju ljudskih života u katastrofama".

Predstavnici Vojske Srbije učestvovali su na prethodnim vežbama u Moldaviji i Hrvatskoj, zajedno sa učesnicima petnaestak zemalja članica programa "Partnerstvo za mir".

Vežbu su planirali i organizovali pripadnci Vojske Srbije, zajedno sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD i državama članicama programa Pratnerstvo za mir.

Uz domaćina, Vojsku Srbije, očekuje se učešće predstavnika Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, BiH, Hrvatske, Nemačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Norveške, Ukrajine i SAD.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.