Voda i kanalizacija u Nišu poskupljuju oko 30 odsto

Izvor: JužneVesti.com, 17.Avg.2022, 15:17

Voda i kanalizacija u Nišu poskupljuju oko 30 odsto

Sa sadašnjih 69,90 dinara po metru kubnom, vodu i kanalizaciju bi građani u Nišu mogli da plaćaju oko 30 odsto više - 90, 73 dinara, ukoliko Gradsko veće usvoji predlog Nadzornog odbora JKP Naissus. U poslednjih nekoliko meseci ovo je peto poskupljenje usluga niških javnih preduzeća.

Gradski prevoz, grejanje, odvoženje smeća i parking - sve su to usluge javnih preduzeća u Nišu koje su ove godine poskupele. Sada im se pridružuje i Javno-komunalno preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Naissus koje predlaže porast cena vode i kanalizacija za 29, 79 odsto.

Trenutna cena vode po metru kubnom je 57,20 dinara, a ona će biti povećana na 67,85 dinara. Takođe, za odvođenje otpadnih voda korisnici plaćaju 12,70 dinara, a nova cena bi bila 22,88.

Kada se sve zajedno sračuna predlog je da voda i usluge kanalizacije ukupno koštaju 90,73 dinara.

Predloženim povećanjem utvrđuje se nova cena za isporučenu vodu i usluge kanalizacije tako što je izmenjen paritet vode i odvođenja otpadnih voda zbog povećanih troškova ulaganja u preventivno i interventno održavanje kanalizacionog sistema kojim bi se sprečilo ili smanjilo izlivanje kanalizacije kod padavina značajnog intenziteta koje su sve češće prisutne usled izmenjenih klimatskih uslova - piše u predlogu Nadzornog odbora.

U obrazloženju piše i da promena cena struje, goriva, rast cena materijala, rezervnih delova, opreme, amortizacije i zarada zaposlenih ima uticaja na formiranje novih cena vode i usluga sakupljanja i odvođenja otpadnih voda.

Piše i da su potrebna ulaganja u određene objekte kako bi se izbegle potencijalne havarije.

Ukoliko Gradsko veće usvoji ovaj predlog, cene će biti promenjene.

Cela odluka dostupna je na ovom linku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.