Vlasnici lokala iz Podzemnog protestovali jer nemaju struju za klime

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jul.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnici lokala iz "Podzemnog" protestovali jer nemaju struju za klime

Vrućina u Podzemnom prolazu u Nišu izvela je vlasnike lokala i trgovce pred Gradsku kuću da od gradske vlasti traže da im reši problem zbog koga ne rade klime u ovom tržnom centru. Problem je, objašnjava predsednik Udruženja podzemni prolaz Bratislav Đorđević, to što lokali nisu povezani na brojilo uprkos tome što su pripremili sve papire i platili takse više do pola miliona dinara.

Ovaj problem imaju, kažu trgovci, od prošle godine. Uprkos tome što su, kako navode, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << platili sve neophodne takse i dažbine, nije im dozvoljeno da dobiju napon za rashladne uređaje. Pri nepodnošljivim temepraturama u lokale pod zemljom ne dolaze mušterije, kažu, pa vlasnici prete da će zatvoriti radnje.Đorđević kaže da su strujomer za ulično svetlo prenamenili u brojilo za klime, ali da im ipak nije dozvoljeno da se priključe; Foto: V. M. R.

Svi ćemo da odjavimo firme i radnike, ne znam ko će da radi u ovakvim uslovima. Nepodnošljivo je vruće, pa ni mušterije ne ulaze u Podzemni - kaže Danijela Beljić koja radi u Podzemnom.

Ističu i da ne traže nikakav poklon od nadležnih, već samo humane uslove za rad. Predsednik Udruženja podzemni prolaz Bratislav Đorđević kaže da su takse za priključak klima na brojilo koštale više od pola miliona dinara i da je sve plaćeno. Ipak, struje još nema.

Stranci dobijaju subvencije, a gasimo postojeća zdrava radna mesta. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već da imamo ono što smo platili - navodi vlasnik lokala Miroslav Živković.

Upozoravaju da će zatvoriti lokale ako se ne reši problem - pedesetak njih bilo ispred Gradske kuće; Foto: V. M. R. Problem sa strujom u Podzemnom prolazu je počeo je kada je strujomer isključen jer je su lokali godinama bili pod brojilom nekadašnjeg Nišprojekta, koji je otišao u stečaj. Novinarka nije uspela da dobije odgovor na pitanje da li su iz Podzemnog prolaza plaćali tu struju i na koji način je ta potrošnja bila regulisana.

U međuvremenu su ipak rešili taj problem i povezali svetla i pumpe na drugo brojilo, dodaje Đorđević, mada stari deo podzemnog i dalje nije povezan.

Predsednik Udruženja objašnjava da su još prošle godine ušli u proceduru da se povežu na jači strujomer zbog klima uređaja, ali da iako su, kako tvrde, svi papiri bili završeni i prošli komisiju, iz Gradske uprave nisu dobili dozvolu da se priključe.

Papir koji je trebalo Janjić (Ljubiša, načelnik Uprave) da nam da na korišćenje da ćemo mi biti zakupci i plaćati obaveze, a kasnije nakon isteka perioda nadalje od januara mi budemo potpisnici sa Beogradom, nikako nije hteo, uvek mu je falio još jedan papir da bi nam to brojilo dao. Tražio je da se oformi komisija preko Sekretarijata za investicije i čak je i ta komisija odobrila - objašnjava Đorđević.

U čemu je konkretan problem, novinarka do objavljivanja teksta nije dobila odgovor od načelnika Uprave Niša Ljubiše Janjića. Međutim, predsednika Udruženja i predstavnike trgovaca iz Podzemnog primio je većnik Bratislav Vučković, koji kaže da je zakazao sastanak sa gradončelnikom Niša Darko Bulatovićem i predstavnicima EPS-a za sutra. Nada se da će problem biti rešen.

Sutra ćemo imati sastanak na kome će biti prisutan gradonačelnik i ljudi iz EPS-a. Mora da se reši, to su rešivi problemi. Sutra ćemo imati informaciju - rekao je Vučković.

Inače, predsednik Udruženja Podzemni prolaz Bratislav Đorđević kaže da u njihovom okviru radi 350 lokala, gde je upošljeno oko 1.000 ljudi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.