Vlasnici kafića u Nišu plaćaće naknadu za zimske bašte

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jun.2023, 12:11

Vlasnici kafića u Nišu plaćaće naknadu za zimske bašte

Postavljanje zimskih bašti u kafićima u Nišu ubuduće će se naplaćivati, i to 52 dinara dnevno po kvadratu, odlučili su odbornici Skupštine Grada. Cena postavljanja letnjih bašti na javnim površinama, sa druge strane, biće niža i iznosiće 26 dinara po kvadratu dnevno u centralnoj zoni. Prema odluci, od 1. aprila do 30. septembra bašte će biti letnje, a od 1. oktobra do 30. maja zimske.

Novom Odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina izmenjene su tarife, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ali su i dodate neke nove - biće naplaćivane zimske baše, a prema rečima načelnice Uprave za finansije Nine Ilić, razlog je što su bašte zapravo objekti, koji nikada nisu naplaćivani.

Pokazalo se na terenu da postoji veliki broj bašti koje su praktično objekti, odnosno po karakteru zimske bašte. Moralo je da se u tom smislu uskladi i cenovno, tako da će i zimske bašte u narednom periodu plaćati određenu naknadu. Ona će biti 52 dinara po kvadratnom metru dnevno - kaže Ilić.

Za ekstra zonu cena korišćenja prostora ispred poslovnih prostorija za postavljanje bašti otvorenog ili zatvorenog tipa biće 45 dinara, za prvu zonu 39 i za drugu zonu 26 dinara. U trećoj, četvtoj i petoj zoni biće naplaćivano 20 dinara dnevno po metru kvadratnom.

Izmenjene su i cene za postavljanje tendi na javnim površinama, kada se one koriste kao letnje bašte. Te cene su smanjene, pa će u centralnoj zoni naknada, umesto 52, biti 26 dinara dnevno po kvadratu. U ekstra zoni korišćenje će se naplaćivati 22 dinara, u prvoj 20, dok će u drugoj cena biti 13 dinara dnevno. U trećoj, četvrtoj i petoj zoni tarifa je 10 dinara po metru kvadratnom za dan.

Po Odluci o manjim montažnim objektima, od 1. aprila do 30. septembra bašte su letnje, a od 1. oktobra do 30. maja zimske. Nadležni očekuju da novim tarifama za naplatu korišćenja javnih površina uvećaju budžet za oko 10% na godišnjem nivou.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.