Izvor: Politika, 13.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitezovi sa mrljom

U želji da po svaku cenu pobede, neki mladi sportisti i njihovi nastavnici pribegli nečasnim radnjama na srpskim školskim olimpijskim igrama

Niš – U godini kada će u Pekingu, u Kini, biti održana Olimpijada, grad Niš imao je čast i veliko zadovoljstvo da bude domaćin Osmih olimpijskih igara učenika Srbije i da ugosti oko 6.000 mladih iz 59 gradova u našoj zemlji. Baš kao što će se vrhunski sportisti planete takmičiti za medalje i rekorde u avgustu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Olimpijadi, tako je prethodnih pet dana bilo na sportskim borilištima – terenima, dvoranama i bazenima u Nišu. U 13 sportskih disciplina mladi Srbije pokazali su da izrastaju u dobre sportiste. I kao pojedinci i u ekipnoj konkurenciji.

Očekivalo se da će i u Nišu na Olimpijskim igrama učenika Srbije, bez obzira na htenja, želje i ambicije, da se osvoje najsvetlija odličja i da će, kao što i priliči, u prvom planu biti osnovno olimpijsko geslo da je najvažnije takmičiti se. Ali, nije bilo baš tako.

Na izvanredno organizovano druženje srpske mladosti ovog maja ogromnu mrlju napravile su pojedine škole i njihovi profesori i nastavnici i, svakako, učenici posegnuvši za marifetlucima, mahinacijama i lažima. Zbog toga što su švercovali sportiste u svojoj ekipi za rukomet, kažnjena je četvorogodišnjom zabranom takmičenja Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka i njeni zvaničnici (profesori) koji su vodili đake. Ista kazna od četiri godine zabrane učešća na takmičenjima izrečena je i Srednjoj PTT školi iz Beograda, čija je ekipa u malom fudbalu, pošto je izgubila šanse da se bori za medalju, napustila takmičenje, ne sačekavši kraj.

Naredne četiri godine neće moći da se takmiči ni srednjoškolac S. N. iz Vranja, koji je na utakmici svoje Tehničke škole sa jednom beogradskom srednjom školom čak nasrnuo na sudiju i udario ga. Nastavnici i profesori koji su zastupali svoje škole i vodili ekipe i koji su đake pre svega morali da uče viteštvu teško su pogazili olimpijsko načelo i zaboravili na Pjera de Kubertena – da je, ipak, najvažnije učestvovati.

Da li se tako vaspitavaju mladi i da li se, posle svega, može reći ono o čemu se najviše govorilo na početku Školske olimpijade u Nišu – da se od ovih učenika sportista u najskorije vreme očekuju vrhunski rezultati? Svakako da je većina učesnika zaslužila tu konstataciju, ali je mrlja njihovih vršnjaka i pedagoga koji su pogazili viteštvo i teško ga degradirali i devalvirali velika opomena. Na kraju, kako će Srbija sa takvima u Evropu? Jer ne treba zaboraviti da je ovu veliku sportsku smotru veštine i sposobnosti peharima, medaljama, diplomama i opremom pomogla direktno kancelarija Evropske unije u našoj zemlji.

Toma Todorović

[objavljeno: 14.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.