Više od hraniteljice

Izvor: RTS, 15.Dec.2010, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od hraniteljice

Posle 11 godina bezuspešne potrage za poslom, Slavica Kostić iz Niša odlučila je da postane hraniteljica. Prihvatila je da odgaja dečaka sa višestrukim fizičkim mentalnim hendikepom, koji je, zahvaljujući njoj, danas sasvim drugo dete.

Ekonomski tehničar, 56-godišnja Slavica Kostić iz Niša, bivša radnica "MIN inženjeringa", punih 11 godina bezuspešno je tražila posao. Za to vreme završila je nekoliko kurseva, za pekara, mekikara, mali biznis i na kraju za hraniteljicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Slavica je prihvatila da odgaja dečaka sa višestrukim fizičkim mentalnim hendikepom. Zahvaljujući njoj, dvanaestogodišnji Ivan danas je sasvim drugo dete.

"To je bilo poluživo dete, mogu slobodno da kažem, dete koje nije hodalo, koje nije govorilo, nije znalo da ruča, koristilo je pelene. Sada, posle godinu dana, on je postao zdravo dete, koje počinje da govori, više ne koristi pelene, samo jedan lek uzima. Ivan hoda, Ivan trči", priča Slavica Kostić.

Mnogo pažnje i ljubavi prema Ivanu gaje i ostali članovi domaćinstva, Slavičini roditelji, deca i unuci. Gavrilo Ilić, Slavičin unuk, kaže da je Ivana zavoleo i da misli da bi u kući bilo nemoguće živeti bez njega.

Radnim danom Slavica Ivana odvodi u specijalnu ustanovu za decu sa posebnim potrebama, jer smatra da mu to dodatno može pomoći.

Defektolog ustanove "Mara" Anka Momčilović kaže da je Ivan prihvatio osnovne vrednosti, koje mu pomažu da napreduje u socijalizaciji.

U ustanovi koja je Slavici poverila hraniteljstvo kažu da je ona pravi primer kakav je hranitelj potrebno biti.

"Zahvaljujući Slavici i njenim sposobnostima, veštinama koje je naučila, ali i njenoj ličnosti, Ivan je sada jedno srećno, veselo i zdravo dete, kaže psiholog u centru za socijalni rad Tatjana Radulović.

Pre nego što se prihvatila hraniteljstva, Slavicu je mučilo kako da nadoknadi izgubljene godine radnog staža. Za godinu dana hraniteljstva dobiće samo 4 meseca staža. To joj međutim, kako kaže, više nije važno, već želi da je zdravlje posluži kako bi Ivan kod nje ostao još dugo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.