Više mesta na budžetu na tehničkim fakultetima

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jun.2016, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više mesta "na budžetu" na tehničkim fakultetima

Maturanti koji žele da nastave školovanje na jednom od 13 fakulteta Univerziteta u Nišu, odlukom Vlade Republike Srbije, na raspolaganju imaju 3.098 mesta "na budžetu" i 1.700 za samofinansiranje.

Najviše mesta za one koji će studirati o trošku države nudi Elektronski fakultet - čak 420, zatim Prirodno-matematički i Ekonomski fakultet - po 330, Filozofski - 320, Medicinski - 300, Pravni - 280, Mašinski - 270, Građevinsko-arhitektonski - 240.

Kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za polaganje prijemnog ispita na željenom fakultetu treba da se prijave od 22. do 26. juna, a njihovo znanje će biti proveravano u periodu od 27. juna do 3. jula.

Kandidati maksimalno 40 bodova dobijaju na osnovu uspeha u školi, dok na prijemnom mogu osvojiti najviše 60. Da bi "upali na budžet", moraju da se na rang listi nađu "iznad crte" odobrenog broja studenata tom fakultetu, uz to da su osvojili minimum 51 bod.

Ako ne ispune ovaj uslov, mogu dobiti mesto za studenta koji će školovanje plaćati sami, ali pod uslovom da imaju više do 30 bodova.

Oni koji budu u situaciji da plate svoje školovanje, ono će ih koštati koliko i njihove kolege prošle godine - medicinare i umetnike, na primer, 120.000 dinara, dok će najmanje para trebati samofinansirajućim studentima Mačinskog fakulteta ili Tehnološkog u Leskovcu - 45.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.