Vernici danas slave SRPSKOG SVETOG ĐORĐA

Izvor: NiskeVesti.rs, 24.Feb.2016, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vernici danas slave SRPSKOG SVETOG ĐORĐA

Za razliku od Svetog Georgija (Svetog Đorđa), rimskog vojnika koji je mučki ubijen u vreme cara Dioklecijana, a koji je po legendi ubio aždaju, ovaj svetac poznat je kao srpski Sveti Đorđe

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Đorđa Kratovca, sveca koga su Turci početkom 16. veka mučki ubili.
Đorđe Kratovac bio je zanatlija, kujundžija, koji je poštovao sve pravoslavne običaje uprkos turskoj okupaciji Srbije. Rođen je u Kratovu od roditelja Srba, ali se tek kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << odrastao doselio u svoju otadžbinu.
Kada je napunio 18 godina, Turci su probali da ga nateraju da se odrekne pravoslavne vere, što je on odbio. Potom su odlučili da ga silom odvedu u janjičare (turski vojni puk sastavljen od dece drugih naroda).
Ostatakt teksta pročitajte na Telegraf.rs

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.