Velika istraživanja u Medijani do 2013.

Izvor: Press, 20.Maj.2010, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika istraživanja u Medijani do 2013.

Arheološkim iskopavanjima na Medijani, najavljenim za početak juna, krenuće realizacija projekta „Konstantinova vila na Medijani". Do 2013. godine kada se obeležava 1.700 godina Milanskog edikta, biće izgrađen arheološki park.
Projekat revitalizacije i prezentacije veoma važnog antičkog lokaliteta, juče je u Nišu predstavila docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Gordana Milošević, a ministar kulture Nebojša Bradić najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je da će samo ove godine za radove na Medijani biti obezbeđeno 17 miliona dinara. Biće obavljena iskopavanja na osnovu kojih će biti obnovljen deo objekata za koje se smatra da su bili deo letnje rezidencije rimskog imperatora Konstantina, rođenog u antičkom Naisusu, koji je Milanskim ediktom 313. godine priznao hrišćanstvo.
Ministar Bradić je naglasio da je proslava Milanskog edikta izuzetna prilika za promociju kulturnog nasleđa Niša.
- Ovaj projekat ima cilj da se ovdašnje kulturno nasleđe na kvalitetan način predstavi ne samo stručnoj javnosti već i široj publici, koju očekujemo u Nišu 2013. godine. Projekat će biti realizovan fazno tokom tri godine kako bi se ono što bude otkriveno moglo sačuvati i prikazati - objasnio je Bradić.
Gordana Milošević je istakla da je predviđeno da arheološki park obuhvati 4,3 hektara od ukupno 80, kolika je površina Medijane.
- Prezentacijom će biti obuhvaćene vila sa peristilom, terme, ulazna antička kapija, ogradni zid i dve ranohrišćanske crkve. Rekonstruisaćemo salu za audijenciju u kojoj su boravili rimski imperatori, biće postavljene i kopije arheoloških nalaza, prvenstveno mermernih statua, koje su ukrašavale ove prostorije. Takođe, biće prikazani mozaici i freske, a posebna pažnja biće poklonjena rekonstrukciji vrtova - objasnila je Miloševićeva.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.