Vampir, vukodlak, Nemac, partizani, ravnogorci, Niš pod okupacijom i podzemlje - serija koja se čeka u 2023.

Izvor: JužneVesti.com, 03.Dec.2022, 10:55

Vampir, vukodlak, Nemac, partizani, ravnogorci, Niš pod okupacijom i podzemlje - serija koja se čeka u 2023.

Posle 13 godina od izlaska knjige Konstantinovo raskršće niškog pisca Dejana Dekse Stojiljkovića i nekoliko pokušaja za filmsku adaptaciju, ovo nagrađivano delo, koje ima strip-verziju, trebalo bi da dobije TV seriju. Kako kažu iz produkcijske kuće Firefly, snimanje bi trebalo da bude tokom sledeće godine, a Dejan Stojiljković kaže da je priča proširena u odnosu na knjigu i time će biti obuhvaćeni svi nivoi dela.

Živimo u eri hiperprodukcije serija, a svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << mesto pod suncem tražiće i delo autora iz Niša. Najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine koja je prevedena na engleski, ruski, slovački, makedonski, francuski i druge jezike dobiće svoju seriju.

Nije direkt adaptacija, već je proširena. Tako će biti objedinjeni svi nivoi priče i biće vremena za razvoj likova. Izuzetno mi je drago što adaptaciju radi i naš poznati i priznati scenarista Đorđe Milosavljević. Imao sam prilike da pročitam scenario za pilot-epizodu i sve je odrađeno kako treba. Produkcijska kuća Firefly je svojom ozbiljnošću i ambicijom, kao i činjenicom da istovremeno razvijaju i snimaju više projekata, pokazao da je pravi izbor, a drago mi je što dele moje mišljenje da serija ima potencijala da se plasira i na strano tržište - kaže Stojiljković.

Stojiljković: Imao sam prilike da pročitam scenario za pilot-epizodu i sve je odrađeno kako treba; foto: dejanstojiljkovic.rs Knjiga je već adaptirana u strip koji je uvršten na godišnju listu najboljih svetskih izdanja poznatog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta. Bilo je ranije ponuda da se radi film.

Nijedna od tih ponuda, nažalost, nije realizovana, a vremena su se u međuvremenu promenila i sada su serije stale rame uz rame sa filmom kao dominantan format. Nije mi žao što se čekalo čak 10 godina da se "sklope kockice", pošto je roman po svojoj formi i sadržini pogodniji da se po njemu snimi televizijska serija - dodaje Stojiljković.

Neodoljiva je priča o Nišu u Drugom svetskom ratu, tajnama, legendama još iz doba Isusa Hrista i Konstantina Velikog, tu su i partizani, ravnogorci, Nemac, ali i vampir i vukodlak, rekao je septembra Đorđe Milosavljević za Novosti.

Adaptaciju Dejanovog romana završio sam odavno i to je bilo zaista lepo i uzbudljivo profesionalno iskušenje. Konstantinovo raskršće ima sastojke za autentičan spektakl – vampira, vukodlaka, Nemca, partizane i ravnogorce, Niš tokom okupacije, drevno podzemlje ispod njega – koji gledalac ne bi poželeo da sve to vidi na televizijskom ekranu? Ali, naravno, dok je scenaristički rad bio u osnovi prijatno iskustvo, produkcija ovakve zamisli je ekstremno komplikovana, verovatno i jedinstvena za našu savremenu televiziju. Stoga mi ostaje da se nadam da će u realizaciji biti prostora da se na ekran prenese sve ono bez čega je ovakva priča nezamisliv - rekao je Milosavljević za Novosti.

Stojiljković: Nije mi žao što se čekalo čak 10 godina da se "sklope kockice"; foto: facebook.com/delfi.knjizare O snimanju, glumcima i detaljima Stojiljković, kako kaže, ne sme da otkriva, ali je poznato da će serija biti u produkciji kuće Firefly pod čijim okriljem su serije Klan, Porodica, Crna svadba, Kalkanski krugovi, Tajkun, Močvara i druge. Iz ove kuće kažu da snimanje nije počelo, a početak se očekuje u toku iduće godine.

Na kraju krajeva, dobar deo dijaloga biće na nemačkom ili engleskom. Roman će tako napraviti pun krug za deceniju i više otkad je dostupan čitaocima, od rado čitane, nagrađivane i prevođene knjige, preko strip adaptacije, pa sve do TV serije. Šta više njegov autor može da poželi - dodao je Dejan Stojiljković.

Prema ranijim najavama, planirano je da se snime tri sezone od 10 epizoda, odnosno ukupno 30 epizoda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.