VKS:” Kazne Parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana” (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 20.Jun.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VKS:” Kazne Parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana” (VIDEO)

Iako je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav da kazne Parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice, u javnosti i dalje postoji dilema da li smo u obavezi da takozvane ,,doplatne dnevne karte za parkiranje“ plaćamo i posle ovog roka.
Beogradski ,,Parking servis“ oglasio se saopštenjem u kome tvrdi da se na potraživanja za usluge parkiranja ne primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << su u niškom Pravnom centru izričiti: “Za sve komunalne usluge, uključujući tu i parkiranje, važi isti rok i da je potrebno da dužnik na sudu istakne Prigovor o zastarelosti!”
Vrhovni kasacioni sud, u odluci koja je objavljena na njegovom sajtu u Bazi sudske prakse suda, iskazao je jasan stav u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja – da i za ,,kazne“ parking servisa važe isti rokovi zasterlosti. Kako je Tanjugu rečeno u ovom sudu, u našem pravnom sistemu praksa nije izvor prava, ali odluke i stavovi najvišeg suda utiču snagom argumenata na ujednačavanje sudske prakse.
Međutim, JKP „Parking servis“ Beograd saopštio je da nikada nije naplaćivao kazne za nepropisno parkiranje, već ,,dnevne parking karte“ i da pružanje usluga parkiranja predstavlja komunalnu delatnost, a potraživanja za izvršene usluge parkiranja nisu usluge na koje se primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti, jer se ne mogu podvesti pod usluge za koje je Zakon o obligacionim odnosima propisao taj rok.
U niškom Pravnom centru tvrde da kao i za sva komunalna potraživanja, pa isto tako i za ono što u Parking servisu nazivaju ,,dnevnim doplatnim kartama“ koje su u stvari kazna za neplaćeno parkiranje – važe ista pravila i rokovi, bez obzira na to što se dešava da pojedine sudije odlučuju drugačije. To je u intervjuu za NTV pojasnio pravnik ovog centra Igor Milosavljević, navodeći da je neophodno da građanin sačeka tužbu Parking servisa, posle čega će u predviđenom roku istaći Prigovor o zastarelosti.
Milosavljević poziva Nišlije da se za svaku vrstu besplatne pravne pomoći u vezi sa komunalnim pitanjima – obrate Pravnom centru u Nišu.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.