Uz kalendar i istorija Niša

Izvor: Politika, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz kalendar i istorija Niša

Niš – Kako se približava kraj ove i dolazak 2008, tako su sve niške štamparije i grafička preduzeća zatrpani zahtevima preduzeća, firmi i ustanova za štampanje kalendara za sledeću godinu. Niš, u kojem se doskora nije mogla pronaći ni kupiti najobičnija razglednica sa znamenitostima ili panoramom grada, dobio je ovih dana jedinstven kalendar sa svojim istorijom. Angažovanje preduzeća "Niš-grafit", da se posle šest neuspelih pokušaja konačno u publikacijama i sličnim projektima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objedine i na jednom mestu prikažu istorija grada starog dva milenijuma, a koje je svojevremeno poduhvatom izrade veduta – crteža starog Niša, uspelo da otrgne od zaborava burnu, ali i bogatu prošlost grada na obalama nekadašnje Naise, danas Nišave, pokazalo se kao "pun pogodak". Autor Ljuba Marković za "Politiku" kaže:

– Niš je među najstarijim naseobinama na Balkanu i ovom delu Evrope i zbog toga zaslužuje, mada su nadležne institucije u kulturi o tome malo vodile računa, da se o njemu više zna. Poslednjih nekoliko decenija sve ono što obeležava bogatu prošlost, istorijske događaje, razvoj grada kroz njegovo postojanje, a što bi moglo da bude od ogromne koristi budućim generacijama u samom Nišu, kao i svima koji ga posete i žele da nešto ponesu kao uspomenu, skoro da nikoga nije interesovalo. Zato smo i odlučili da prošlost ovekovečimo: pre nekoliko godina vedutama – crtežima starog Niša, prošle godine izradom Hristovog monograma – znaka cara Konstantina Velikog, koji je rođen u Nišu, i sada istorijskim kalendarom, što je na naše zadovoljstvo privuklo značajnu pažnju i javnosti i poslenika u kulturi Niša.

Na godišnjem kalendaru za 2008. štampano je 12 crteža Niša sa motivima gradskih trgova s kraja 19. i iz 20. veka, a pre crteža hronološki je poređano 60 najznačajnijih datuma za grad – od 75. godine pre nove ere i prvog kontakta rimskih vojnih trupa sa stanovništvom na ovim prostorima, preko rođenja cara Konstantina 280. godine nove ere ili prodora Huna sa Atilom na čelu, koji su 441. godine razorili i uništili grad, do dolaska Slovena i Avara 618. godine, osvajačkog pohoda Turaka krajem 14. veka, do oslobođenja od turskog ropstva, izgradnje Ćele-kule i istorijskih događaja u prošlom veku.

– Mesta u istorijskom kalendaru našlo se za prvi Karavan saraj-objekat sa kapacitetima za smeštaj putnika, sagrađen u Nišu još 1498., izgradnju Tvrđave, dolazak Austrijanaca na ove prostore, o čemu se malo zna, tokom 1689. godine, gradnju Sabornog hrama u drugoj polovini 19. veka, otvaranje prve osnovne škole, gimnazije, prve civilne apoteke u gradu, za izgradnju Banovine. Među najznačajnije događaje ubrojali smo i održavanje prve pozorišne predstave u Nišu, uspostavljanje železničke veze sa Beogradom, izgradnju zgrade pozorišta, Nišku deklaraciju, u kojoj se prvi put pominje ujedinjene Serba, Hrvata i Slovenaca, zasedanje vlade Srbije u Nišu, ratnoj prestonici, 1914. godine, puštanje u rad Fabrike duvana, osposobljavanje vojnog aerodroma za civilni saobraćaj tokom 1934. godine, osnivanje Narodnog muzeja... Verujemo da smo obuhvatili sve ono što se svakako mora pamtiti i ne sme prepustiti zaboravu – kaže Ljuba Marković.

– Za Niš ovaj istorijski kalendar predstavlja pravo osveženje i već je pobudio veliko interesovanje. Najznačajnije je svakako to što su u "Niš-grafitu" odlučili da ovaj mali projekat poklone gradu i svojim sugrađanima upravo iz razloga što Niš nema ni pravi vodič, niti bilo kakvu sličnu publikaciju. Nije sve u komercijalizaciji i novcu – kako kaže autor – ponešto se može uraditi i zbog toga što se voli svoj grad.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.