Usvojeni planovi za novih 2.500 stanova u niškoj opštini Palilula

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2024, 17:10

Usvojeni planovi za novih 2.500 stanova u niškoj opštini Palilula

Potvrđeno je da će deo Palilule dobiti 2.500 stanova i novo takozvano elitno naselje, ali u dve faze. Dok se ne napravi Južni bulevar i unapredi postojeća komunalna infrastruktura investitorima će biti dostupno "samo" 50.000 kvadrata na Paliluli, rekli su nadležni na sednici Skupštine. U planu je izgradnja nove trafo-stanice, a tu struju će koristiti veći deo Palilule, uključujući i Klinički centar, naveli su.

Dok se ne napravi Južni bulevar i unapredi postojeća komunalna >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << infrastruktura investitorima će biti dostupno 50.000 kvadrata; foto: N. Đ.Plan detaljne regulacije za ovu lokaciju u Opštini Palilula podrazumeva izgradnju objekata za stanovanje uz istovremenu izgradnju javnih objekata kao što su vrtić, sportsko-rekreativni kompleks i tržnica. Međutim, Grmuša je na sednici Skupštine Grada Niša istakao da će se realizacija plana odvijati u dve faze, uz obaveznu izgradnju nedostajuće infrastrukture.

Realizacija ovog plana predviđena je u dve faze, uz obaveznu izgradnju nedostajuće infrastrukture, gde je zasebnim analizama utvrđeno da je potrebno izgraditi novi kolektor za atmosferske vode. Takođe, investitor je u obavezi da učestvuje u izgradnji nove 10-kilovoltne trafo stanice, koja će osigurati električnu energiju za šire područje Palilule, uključujući i Klinički centar - naglasio je Grmuša.

Ivan Grmuša; foto: N. Đ. Prema planu, prva faza izgradnje može obuhvatiti oko 50.000 kvadratnih metara, nakon čega će biti potrebno izgraditi nedostajuću komunalnu infrastrukturu kako bi se nastavila izgradnja preostalog dela stanova.

Najavljuje da je preduslov novih stanova na toj lokaciji izgradnja javnih objekata, vrtića, sportsko-rekreativnih kompleksa i tržnice, za koju Grmuša ističe da će biti na mestu dimnjaka stare Ciglane.

U drugoj fazi napraviće se Južni bulevar, a dok se on ne izgradi neće moći da se radi određena kvadratura na tom području. Oko 50.000 kvadrata u prvoj fazi, potom nijedan kvadrat dok se to ne ispuni - tvrdi Grmuša.

Branislav Jovanović; foto: N. Đ. Iako Grmuša tvrdi da se to ne radi zbog “Tesla parka”, najava izgradnje višespratnica izaziva zabrinutost niških opozicionara, a Branislav Jovanović ističe da Ulica Dušana Popovića i dalje koristi istu vodovodnu i saobraćajnu infrastrukturu od rekonstrukcije početkom 2000-ih godina.

Ta lokacija je problematična iz više razloga, pre svega zbog ukidanja zelenila i prostora za sportski sadržaj. To je i zemljište koje je Ciglana koristila vrlo problematično, ne znam da li su geološki radovi rađeni tamo. Prvo bi trebalo nastaviti radove Južnog kolektora koji je urađen do nivoa Mare. Kolektor mora da prođe do Delijskog visa i da se trajno reši problem poplava na palilulskoj rampi - ističe Jovanović.

Iako postoji zabrinutost građana da će izgradnja višespratnica poremetiti život ljudi u tom delu Niša, iz Zavoda za urbanizam kažu da su uslovi investitorima postavljeni upravo zbog toga.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.