Usvojena odluka o toplotnoj energiji (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 24.Sep.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena odluka o toplotnoj energiji (VIDEO)

Odbornici niške Skupštine usvojili su danas dugo usaglašavanu Odluku o toplotnoj energiji, dok je uporedo ispred zgrade u Ulici Nikole Pašića trajao protest, kao vid upozorenja vlastima da se drže dogovorenog. A to je, izmedju ostalog, da nema poskupljenja fiksnog dela i da se korisnici Toplane mogu ,,skinuti“ sa sistema bez saglasnoti skupštine stanara i bez plaćanja.
Na samom početku je opozicija tražila da se sa dnevnog reda uklone tačke koje će u budućnosti regulisati >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << način upotrebe ali i prestanka korišćenja centralnog grejanja, kao i modele plaćanja komunalnih usluga. Pošto je to odbijeno, odbornici su pristupili radu koji je tokom čitavog prepodnevna bio praćen povicima, prozivkama i zviždanjem sa platoa ispred zgrade skupštine, što ih je jutros i dočekalo prilikom dolaska na posao.
Ovo je danas moglo da niškim odbornicima ometa koncentraciju prilikom raspravljanja o grejanju i toplani. Međutim, profesionalnost je nadjačala buku, psovke, vikanje i prozivke upućene gradonačelniku i resornom većniku Milošu Banđuru, pa su tokom prepodnevnog dela zasedanja usvojeni predlozi odluka o izmenama i dopunama odluke o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga i uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.
Odbornik SDS-a Boban Mihajlović predlagao je povlačenje tačke o grejanju jer, kako je pojasnio novinarima, veruje da je “odluka o grejanju doneta pod pritiskom i da nisu na pravi način sagledani zahtevi stanara”.
Od 47 odbornika, koliko ih je bilo u sali u trenutku glasanja o Odluci o toplotnoj energiji, njih 32 je glasalo za, protivnih predlogu nije bilo, dok je uzdržan bio Milan Lapčević iz DSS-a. Kako je gradonačelnik Niša rekao na početku zasedanja, usvajanje odluke je bilo neophodno i pored negodovanja Nišlija. Tvrdi da razloga za povlačenje nije bilo jer je predlog dopunjen amandmanima.
Podsetimo, prvobitna verzija odluke naišla je na oštro negodovanje članova Udruženja predsednika skupština stanara, pa je Gradsko veće juče usvojilo 4 amandamana koja menjaju bitne delove odluke i vratilo Toplani na ponovno razmatranje predloženu višu cenu grejanja.
Odbornik demokrata Miodrag Radović obratio se vlasti tražeći od njih da konačno preuzmu odgovornost za proteste, nezadovoljstvo i loše stanje u gradu a da prestanu da za sve svoje neuspehe okrivljuju prethodnike. Poručeno je da Grad i menadžment Toplane jesu odgovorni za to što je tema broj jedan u Nišu – kako se isključiti sa centralnog grejanja.
Sednica je, inače, počela uz uobičajeno kašnjenje, ovoga puta od blizu pola sata, a osim protesta i grejanja, pamtiće se i po činjenici da je održana poslednjeg dana zakonskog roka od tri meseca koji, ukoliko se probije a sednica ne održi, povlači uvođenje privremenih mera. Opozicija se danas time malo bavila ali je ranije ova okolnost komentarisana kao odraz stabilnosti vladajuće koalicije ali i samog SNS-a u Nišu.
Svoje izlaganje imao je i gradski većnik Miloš Banđur, a tokom njegovog govora građani okupljeni ispred Skupštine uzvikivali su, između ostalog, i njegovo prezime.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.