Ustoličen patrijarh Irinej

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen patrijarh Irinej

Episkop niški Irinej ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Znamenja patrijarha, panagiju arhiepiskopa, žezlo i belu panu, Irineju je uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je bio čuvar trona SPC od smrti patrijarha Pavla, 15. novembra 2009. godine.

- Gospod Vas je izabrao za 45. patrijarha apostolskog pećkoga trona, danas primate panagiju srpskih patrijarha, koju su vam ostavili prvi patrijarh obnovljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Pećke patrijaršije Dimitrije, njegovi naslednici patrijarh Varnava, patrijarh Gavrilo, patrijarh Niketije, patrijarh German i blaženopočivši patrijarh Pavle - naglasio je Amfilohije, uzvikujući "Dostojan!, a potom je poželeo da patrijarh Irinej nosi časno i dostojanstveno ovo sveto znamenje i dostojno nasledi svog prethodnika, patrijarha Pavla.

Premijer, ministri, diplomate

Današnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi, osim brojnih građana, prisustvovali su predstavnici vlasti, diplomatskog kora, tradicionalnih crkava i verskih zajednica. Među prisutnima su bili predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, premijer Srbije Mirko Cvetković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, premijer Republike srpske Milorad Dodik, ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, princ Aleksandar Karađorđević, ministar vera Bogoljub Šijaković i mnogi drugi.

- Ovo je veliki dan za mene, a verujem i za naš narod i našu crkvu, jer je srpski patrijarh uvek predstavljao pred Bogom istoriju svog naroda, delio sudbinu njegovu, radost, ali i njegovu tragediju - rekao je novi srpski patrijarh Irinej i dodao da "njegovo srce drhti kao da ga vetar pokreće, da je ustreptalo velikom svešću i saznanjem u pitanju da li je dostojan ovog visokog zvanja i ove visoke počasti".

- Zato se ovoga trenutka moja misao usmerava prema Bogu, spasitelju našem, arhipastiru našem koji me je dobrotom i milošću svojom nagradio - rekao je patrijarh i dodao da zna da je njegov izbor delo milosti i ljubavi Božje, delo koje obavezuje i traži dostojan odgovor.

Patrijarh Irinej je takođe rekao da je na "tu časnu i tešku dužnost izabran uz pomoć braće arhijereja, s kojima će zajedno nositi breme i sve probleme".

Patrijarh srpski Irinej rekao je da će pratiti put svetog Save, utemeljitelja SPC.

Višečasovnu liturgiju, koja je jutros u devet sati počela u prepunoj Sabornoj crkvi u Beogradu, predvodio je novi patrijarh. To je, kako je objasnio episkop bački Irinej, prvo ustoličenje, koje se prema ustavu SPC obavlja dan nakon izbora kako bi "novi patrijarh počeo da dela", dok će svečano ustoličenje njegove svetosti biti održano u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji, istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve, a datum te svečanosti utvrdiće Sveti arhijerejski sinod, u dogovoru sa novim patrijarhom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.