Ustavni sud u ponedeljak o žalbama sudija i tužilaca

Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud u ponedeljak o žalbama sudija i tužilaca

Ustavni sud Srbije održaće u ponedeljak, 15. novembra, prvu javnu raspravu o više ustavnih žalbi sudija i tužilaca koji nisu izabrani na te funkcije u postupku opšteg izbora u decembru 2009. godine.

Sednica počinje u ponedeljak u 10 sati, a na nju su pozvani predstavnici Visokog saveta sudstva (VSS), sudije i tužioci, predstavnici stručne javnosti, nevladinih organizacija i drugi zainteresovani.

Ustavni sud Srbije usvojio je 28. maja žalbu Zorana Saveljića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i poništio odluku VSS o prestanku njegove sudijske dužnosti 31. decembra 2009.

Sud je naložio Savetu da najkasnije za 30 dana od prijema odluke ponovo odlučuje o prijavi Saveljića za izbor sudije na stalnu funkciju u Apelacionom sudu i Višem sudu u Nišu.

Nešto ranije, 25. marta, Ustavni sud je Savetu naložio da donese pojedinačne odluke o prestanku sudijske funkcije s jasnim, konkretnim i individualizovanim razlozima zbog kojih neko nije izabran na stalnu sudijsku funkciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.