Izvor: Blic, 13.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro iz Niša poleću strane avio-kompanije

NIŠ - Niški aerodrom „Konstantin Veliki" uskoro će dobiti funkciju kakvu odavno očekuje jer će se Javnom preduzeću „Aerodrom" skinuti sva ograničenja da uspostavlja saradnju sa stranim kompanijama i takozvanim lou-kost firmama koje prevoze putnike po značajno nižim cenama, potvrdio je za „Blic" Dragan Bugarinović, direktor JP „Aerodrom". Prema najavama državnog sekretara Ministarstva za infrastrukturu Miodraga Miljkovića, koji je boravio u Nišu, do kraja ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meseca niški aerodrom moći će samostalno da sklapa poslove.



Aerodrom u Nišu do sada nije mogao nezavisno da ugovara poslove jer Skupština Srbije u prošlom sazivu nije ratifikovala sporazum o jedinstvenom nebu, po kome nijedan aerodrom u Srbiji nije mogao samostalno da posluje. Međutim, uskoro će se ta tačka naći na dnevnom redu Skupštine Srbije, a očekuje se da će se većina saglasiti sa ovim međunarodnim sporazumom, što će značiti otvoriti nebo za niški aerodrom. Cilj sporazuma je stvaranje zajedničkog vazduhoplovnog područja, slobodan pristup i jednaki uslovi za sve avio-kompanije.

- Na sastanku sa sekretarom Miljkovićem bio je i slovenački ataše za ekonomiju Janko Pevec. On je zatražio da napravimo turističku ponudu banja, etnosela i drugih prirodnih bogatstava koje bi posećivali Slovenci, ali ta saradnja bi išla preko turističkih organizacija Srbije i Slovenije. To je velika šansa za nas jer bi se transport uglavnom odvijao avionima. Naš aerodrom bi služio i privrednicima jer ne smemo da zaboravimo da Slovenija ima 1.500 firmi u Srbiji čiji će prevoz takođe biti usredsređen preko nas. Vrlo su zainteresovane dve turske firme koje takođe žele saradnju sa nama - kaže Bugarinović.

On napominje da bi uskoro „Konstantin Veliki" trebalo da dobije savremeni uređaj za navigaciju koji će, između ostalog, smanjiti broj otkazanih letova u slučaju lošeg vremena.

– Kada j reč o lou-kost kompanijama, tu moramo da još malo osavremenimo opremu jer bez ulaganja nijedan aerodrom ne može da opstane. - dodaje Bugarinović.

Dobru vest za niški aerodrom donosi i Branislav Jovanović, lider G17 plus u Nišu i direktor Direkcije za izgradnju grada, koji je prisustvovao sastanku sa državnim sekretarom i slovenačkim atašeom.

- Iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno je 230 miliona dinara da bi se na pisti postavila svetlosna signalizacija koja će omogućiti noćna sletanja i uzletanja. Direkcija se ponudila da besplatan nadzor tokom radova - kaže Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.