Urađeno preko 40 operacija na novoj Kardiohirurgiji

Izvor: JužneVesti.com, 23.Dec.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urađeno preko 40 operacija na novoj Kardiohirurgiji

Od 5. decembra, kada su pacijenti zapravo prvi put ušli u prostorije nove zgrade Kardiohirurgije Kliničkog centra u Nišu, do danas je urađeno 35 vaskularnih operacija, 3 transplantacije bubrega i 4 zahvata na otvorenom srcu.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da se, iako je zgrada zvanično otvorena 24. novembra, čekalo na sanitarno-epidemiološke analize koje su morale da se urade kako bi pacijenti smeli da uđu u salu.

Radovanović kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da su svi operisani pacijenti stabilno i u dobrom zdravstvenom stanju. I dok su vaskularne zahvate i transplantacije bubrega sa živih donora radili niški timovi, operacije na srcu su rađene uz pomoć hirurga Kliničkog centra Srbije.

Dolazio je jedan kardiohirurg, kome su asistirali naši hirurzi na specijalizaciji za kardiohirurgiju. Od Nove godine očekujemo da sve uđe u rutinu i da se za 3 do 4 meseca naši hirurzi osposobe, odnosno da obave 50 samostalnih operacija. Potom će oni operisati, ali uz nadzor stručnjaka iz Beograda, a nadam se da ćemo do kraja sledeće godine imati potpuno samostalan tim za operacije na srcu  - kaže direktor KC Niš.

On objašnjava da niški Klinički centar trenutno ima 5 hirurga koji su na specijalizaciji i subspecijalizaciji kardiohirurgije, kao i da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da se nova Kardiohirurgija sledeće godine tretira kao državni projekat.

Kardiolog Zoran Perišić kaže da je prvi pacijent kome je operisano srce dobio četvorostruki bajpas.

Na odeljenju za invazivnu dijagnostiku konstatuje se postojanje bolesti, a potom konzilijum odlučuje, prema svim dokazima koje ima, koji je optimalni i najbolji način lečenja - rekao je Perišić.

On napominje da se iz niške filijale Fonda RFZO u Beograd šalje od 400 do 600 pacijenata na razne procedure, a od toga se njih 300 do 350 upućuje na kardiološke.

Ukoliko nastavimo tempom i planom za prvu godinu, a to je da imamo 3 do 4 operacije nedeljno, ta lista će se smanjiti za 150 do 200 pacijenata  - najavljuje Perišić.

Klinika za kardiohirurgiju opremljena je poput vrhunskih svetskih klinika - u operacionoj sali postoji sistem koji potpuno steriliše operaciono polje, tu je i EKK mašina za vantelesni krvotok koja preuzima funkciju srca, najmodernija intenzivna nega, sistem koji obezbeđuje praćenje rada medicinske opreme i lekara...

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.