Upravnici traže da Grad Niš plaća dezinfekciju zgrada i obezbedi prevoz radnicima

Izvor: JužneVesti.com, 06.Apr.2020, 10:30

Upravnici traže da Grad Niš plaća dezinfekciju zgrada i obezbedi prevoz radnicima

Iako su ranije najavili da stanari u Nišu više neće sami plaćati dezinfekciju zgrada i da su to zatražili od gradske vlasti, upravnici zgrada kažu da Štab za vanredne situacije na njihov zahtev još nije odgovorio, te ponovo traže da se ta usluga plaća iz gradskog budžeta. Njihov zahtev je i da Grad obezbedi besplatan prevoz radnicima koji održavaju higijenu u zgradama, jer zbog ukidanja gradskog prevoza neki ne mogu da dođu na posao.

Niš ima Štab za vanredne situacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a odnedavno i Krizni štab upravnika zgrada, koji je najavio da će dezinfekcija zgrada koju stanari od uvođenja vanrednog stanja zbog korona virusa sami plaćaju, uskoro biti "besplatna", odnosno da će se plaćati iz gradske kase.

Ipak, to se još nije desilo, a iz Sekcije profesionalnih upravnika kažu da su to od Grada tražili još 25. marta. Pomoć neophodna i radnicima koji čiste zajedničke prostorije; Foto: JV

Od početka vanrednog stanja stalno smo na terenu sa zadatkom da pomognemo građanima pre svega održavajući higijenu na zadovoljavajućem nivou. Međutim nailazimo na probleme u vidu - jedna dezinfekcija zgradu košta između 4.000 i 10.000 dinara kod firmi koje su registrovane za tu delatnost i imaju dozvolu. Dezinfekciju je potrebno vršiti konstantno, ponavljajući proces u nekoliko navrata sve dok se vanredno stanje ne završi, a složićete se da je neophodna u uspešnom suzbijanju virusa - pišu upravnici.

Ističu da građani nemaju toliko novca za potrebnu dezinfekciju, te su zato ponovo zamolili Grad da pomogne kako bi se sprečilo širenje epidemije. Njihov predlog je da se dezinfekcija zgrada finansira iz budžeta i da to važi za sve kako niko ne bi bio diskriminisan.

Drugi problem na koji ukazuju i na koji još nisu dobili odgovor je prevoz radnika koji svakodnevno održavaju higijenu u zgradama, jer nakon ukidanja gradskog prevoza neki radnici ne mogu da dođu na posao. Zato predlažu da se obezbedi i organizuje besplatan prevoz za one radnike koji čiste zajedničke prostorije u zgradama.

Takođe traže zaštitnu opremu za njih, kao i adekvatna hemijska sredstva. Traže da dezinfekciju plati Grad, jer je stanarima skupo; foto: JV-J. A.

Veliki je broj poziva građana koji traže da se poveća uobičajeni nivo pružanja usluge održavanja higijene. Problem koji imamo u ovoj delatnosti je nepostojanje zaštitne opreme za zaposlene na poslovima održavanja higijene u vidu zaštitinih odela, maski, odgovarajućih rukavica, boljih hemijskih sredstava. Oprema i sredstva su nam neophodni kako bi sačuvali radnike koji održavaju higijenu zgrade jer su prvi na udaru zaraznih bolesti. Preventiva koju oni obavljaju, je u ovom trenutku od krucijalnog značaja za sprečavanje širenja epidemije - dodaju.

Upravnici još čekaju odgovor Štaba za vanredne situacije, a novinari su takođe poslali ova pitanja i očekuju odgovore.

Osim zahteva imali su i molbe za Štab, koje se pre svega odnose na pomoć upravnicima koji imaju više od 65 godina ili onima koji su nadležni u više zgrada. Pomoć koju od Štaba traže je i da JKP Mediana nakon čišćenja prostora zgrada, te površine i dezinfikuje. Takođe kažu da stanari tvrde da u poslednje vreme ne čiste redovno i apeluju da se to ne dešava, jer ih građani za to plaćaju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Pirotski Štab pomaže stanarima u dezinfekciji, građani traže bolju uslugu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Apr.2020

Upravnici zgrada u Pirotu dobiće od Štaba za vanredne situacije po 20 litara dezinfekcionog sredstva, a u firmi koja održava većinu zgrada u Pirotu kažu da oni već 3 nedelje uz čišćenje i dezinfikuju zgrade. Dok se neki stanari žale na nefunkcionalne posude sa sredstvom za dezinfekciju, u firmi...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.