Uniformisani đaci iduće školske godine?

Izvor: RadioCity.rs, 25.Maj.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uniformisani đaci iduće školske godine?

Kada su sva deca isto odevena, imaju potpuno drugačiji osećaj jedni za druge, isticali su iz Ministarstva prosvete govoreći o uvođenju uniformi u osnovne škole. Oni smatraju da će na taj način deca školu doživljavati kao deo sebe, kao nešto što treba da sačuvaju i odneguju, kao i da će na ovaj način deca shvatiti da ne postoji povezanost između materijalnog stanja i kvaliteta ličnosti.

„Još uvek očekujemo konačne podatke sa terena, nakon sprovedenih anketa među >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << roditeljima. Ono što za sada možemo reći je da je je većina škola sprovela anketiranje i da se oko 50% osnovnih škola izjasnilo za uvođenje unificirane školske odeće. Procene su da će oko 100 škola do naredne školske godine završiti celu proceduru i da će u njima učenici nositi unificiranu školsku odeću“, rekla je Tanja Krstonijević ispred Ministarstva prosvete.
Majka dveju devojcica, učenica jedne niške osnovne škole smatra da je to dobra ideja, a seća se i svojih školskih dana tokom kojih je njena generacija nosila uniforme.

„Kao pripadnik generacije koja je u toku školovanja nosila uniformu, ona je podrazumevala plavu kecelju, smatram da bi trebalo uvesti uniforme u škole, ali da izgledaju savremenije.Treba sve da izgleda pristojno, naravno, i finansijski nama roditeljima pristupačno, pitanje je da li će finansirati roditelji ili sama škola. Sa uniformama se deca manje razlikuju, da li imaju više ili manje novca, zato ih treba uvesti“, rekla je za City radio jedna majka.
Među đacima mišljenja o ovoj temi su podeljena.
„Mislim da treba da budu uvedene jer će se manje videti razlike ko ima manje ko više, preko odevanja. Treba da doprinese da se svi osećamo jednako kao učenici i većina nas bi se osećala odgovornije, a samim tim bismo se više fokusirali na samo školovanje“, kaže Anđela.
„To je dobro da se ne vidi razlika ko nema, a ko ima novčanih sredstava, a sa druge strane loše je jer možda baš neko ne voli to da nosi. To sve zavisi od same ličnosti, od nas“, kaže učenik.

Stav pedagoga Jasmine Rakić je da se pre odluke da se uniforme uvedu u škole, ta ideja isproba na nekom manjem uzorku, kako bi se nakon analize rezultata odlučilo šta dalje.
„Vidim da u su u nekim školama u Beogradu uvedene uniforme i rezultati su pozitivni. Nisam sigurna da li bi uvođenje uniformi kod dece razvilo svest da pripadaju toj grupi. Pre sam za to da sa decom od malih nogu radi na podizanju svesti da pripadaju porodici, pa razredu, pa školi, zajednici. Oni su zaboravili da međusobno razgovaraju, da reaguju na tuđe probleme, u tom smisli bih radila više sa decom“, kaže pedagog Jasna.
Svakako, školske uniforme nisu novina. Poznato je da se u srpskim školama školska uniforma nosila još krajem 19. veka, a nosili su je i školarci 20. veka, pre nego što je ukinuta. Kako je svojevremeno izjavljivala savetnica ministra prosvete, razlog zbog koga je došlo do ove odluke je to što su istraživanja pokazala da se na taj način smanjuje vršnjačko nasilje.

Inače, ukoliko se ovaj predlog Ministarstva usvoji, razmatraće se dva načina. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će deca iznajmljivati, a drugi je da uniforme kupe roditelji.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.