Umetnost dizajna treba da kaže NE kasetnim bombama

Izvor: RadioCity.rs, 16.Jan.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost dizajna treba da kaže NE kasetnim bombama

„Vi ste umetnici, po Vašim radovima koje sam video u holu Fakulteta vidim da ste odlični dizajneri i iskreno verujem da svoje znanje nećete koristiti za dizajniranje ovih opakih sredstava za ubijanje nedužnih ljudi, već da ćete svoj talenat iskoristiti za borbu protiv njih“ – poručio im je Slađan Vučković, predsednik Udruženja „Akcija i pomoć“ i pozvao ih da se priključe akciji „Ja kažem NE“ kasetnoj municiji. 

„Gledajući vaše radove takođe sam zaključio >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << da imate poseban senzibilitet za osobe sa invaliditetom poput mene ili nekih drugih iz vašeg okruženja i zato nam je vrlo značajno da učestvujete svojim radovima u našoj tradicionalnoj izložbi „Pozajmi svoju nogu“ 4. aprila kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv mina. Ovom izložbom mi pokušavamo da približimo probleme osoba sa invaliditetom svim građanima Srbije i na taj način savladamo barijere a posebno one barijere koje postoji u glavama većine nas“, rekao je Slađan Vučković.

Zbog velikog interesovanja studenata umetnosti sa niškog Fakulteta, članovi Udruženja „Akcija i pomoć“ dugo su razgovarali sa njima o Konvenciji o kasetnoj municiji i odgovarali na pitanja. Čudeći se da Srbija još uvek nije potpisala ovu Konvenciju, umetnici su postavljali pitanja poput. „ Šta bi žrtve kasetnih bombi dobile potpisivanjem“ ali i pitanja poput „Gde se tačno nalaze kasetne bombe u Nišu i koliko je opasno uklanjati ih“.

Vodeći ih kroz Konvenciju, Vučković je detaljno objasnio važnost pristupanja Konvenciji zbog pre svega bezbednosti građana ali i zbog adekvatnijeg i transparentnijeg poštovanja svih ljudskih prava. Time bi država bila u obavezi da precizno locira sve kontaminirane teritorije, da ih očisti i brine o žrtvama i njihovim potrebama, a prema standardima koje propisuje ova Međunarodna Konvencija. Aktivisti Udruženja su pozvali studente da za pitanja na koja nemamo odgovor taj odgovor zatražimo zajedno od predstavnika vlasti.

U ovoj radionici u okviru projekta „Ja kažem NE!“ pored članova Udruženja govorio je i predstavnik lokalne samouprave, koordinator Odseka socijalne zaštite gradske uprave Jordan Ivanović. Ovom prilikom, on je predstavio „Vodič kroz prava i subvencije namenjene osobama sa invaliditetom na teritoriji grada Niša” i podelio ga prisutnima.

„Grad Niš je prvi put uradio jednu ovakvu brošuru koja će umnogome pomoći kako osobama sa invaliditetom, tako i svim građanima Niša. Na njoj se mora još mnogo raditi, ali ona predstavlja uvod u strategiju grada o pristupačnosti koja uskoro treba da bude usvojena i u lokalnoj skupštini“, rekao je Ivanović, izražavajući svoje zadovoljstvo što je gost na ovakvoj radionici, veoma značajnoj za sve građane Niša ali i za saradnju sa strukturama vlasti.

On smatra da je neophodno podržati zalaganje Udruženja u zagovaranju potpisivanja Konvencije, kao i da će se ovakvim međunarodnim zakonom dovesti u red već postojeći domaći zakoni koji se tiču osoba sa invaliditetom.

Tokom predavanja studenti su prihvatili poziv Udruženja da se uključe u akciju i obećali puno svojih radova koje će poslati Udruženju u okviru multimedijalnog konkursa. Takođe, radnici Fakulteta su obećali da će u okviru jednog predmeta uvesti poseban deo posvećen metodama zagovaranja poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.