Ukrali struju za šest miliona evra

Izvor: Blic, 28.Avg.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrali struju za šest miliona evra

Preduzeće za distribuciju električne energije „Jugoistok“ počelo je sa otkopavanjem ilegalno postavljenih instalacija u okviru kafana, manjih pogona, domaćinstava i drugih objekta koji su od početka godine do danas u Nišu i okolnim mestima, ukrali struju za neverovatnih šest miliona evra. Do sada je na teritoriji Niša i šire okoline iskopano oko 500 dvorišta oko objekata koji nelegalno koriste struju, a još toliko to isto čini na razne druge načine.

Miroljub Nikolić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rukovodilac centra za smanjivanje gubitaka električne energije, kaže da je do sada u ovoj godini okončano više stotina sudskih procesa protiv građana koji duplim instalacijama ojade državu za struju. On kaže da je odnedavno uočena i pojava da poljoprivrednici bez ustručavanja prikače kabl za električni stub kako bi napajanjem energije grejali povrće u plastenicima ili osvetljivali baštu da bi što duže radili na njivi. Nikolić to ocenjuje kao kriminal, a takvih slučajeva ima najviše u moravskom kraju.

- Vlasnici ugostiteljskih, industrijskih i većeg broja kuća su još pre gradnje objekata planirali duple instalacije. Tako da na legalnom brojilu oni potroše struju za oko 5.000 dinara. Sumnjajući da se energija odliva nelegalno, mi smo postavili na stubovima naše merne uređaje i uočili da oni potroše sedam do osam hiljada kilovata energije mesečno, a neki i više, odnosno da bi trebali da plate struju između 60.000 i 100.000 dinara - objašnjava Nikolić.

On kaže da su počinioci mahom bogatiji ljudi, a kada se otkopaju instalacije, „prave se kao da su pali s Marsa uz obaveznu rečenicu, pa ne znam ja, to je električar kriv jer je on uvodio struju".

- Pre svega to što rade je opasno po njihove objekte, jer je to uvek nestručno priključeno na dalekovod tako da lako može doći do požara u objektima. U plastenicima se pak krade struja da bi se pokrenuli motori za grejanje i osvetljenje - dodaje Nikolić.

On kaže da se u domaćinstvima struja krade najviše postavljanjem magneta. Miloje Radovanović jedan je od građana protiv koga je pokrenut postupak za krađu struje u njivi.

- Hteo sam ja da uvedem brojilo, da pošteno plaćam struju, ali tu ima mnogo peripetija oko izdavanje dozvole. Imam veliku njivu i isplatilo bi mi se da uvedem struju. Meni nisu dopustili da postavim brojač jer su mi tražili da imam čvrst objekat. Ubeđivali smo se i onda sam odustao. Uzeo sam kabl i prikačio se na stub. Nije prošlo ni deset dana, stigla je tužba. Odmah su otkrili jer mi je njiva pored puta i lako je vidljiv kabl - kaže ovaj građanin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.