Ujedi prazne kasu

Izvor: Blic, 08.Maj.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedi prazne kasu

Devojčici iz Niša koju je ujeo pas lutalica sudskom presudom dosuđeno je 250.000 dinara na ime nematerijalne odštete za pretrpljeni strah, bol i naruženost. Ona je jedan od 52 građana Niša koji su prošle godine tužili Skupštinu grada zbog ujeda pasa koji nemaju vlasnike i koji su presudama Osnovnog suda u Nišu dobili odštetu u ukupnom iznosu od 3,4 miliona dinara.

Da ujedi pasa lutalica papreno koštaju gradski budžet Niša još je jasnije ako se ovom iznosu dodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudski troškovi od oko 313.000 dinara i troškovi prinudnog izvršenja od 91.000 dinara. Pred Osnovnim sudom u Nišu u toku su postupci koje je samo u toku ove godine pokrenulo još 13 ujedenih Nišlija. Oni zahtevaju odštetu od 3,25 miliona dinara, a koliko će im biti isplaćeno znaće se tek po okončanju postupaka.

- Građani potražuju u tužbama i po pola miliona dinara, a koliko će sud da dosudi odštetu zavisi od starosti ujedene osobe i posledica ujeda. U prošloj godini građanima su dosuđivane odštete zbog ujeda pasa lutalica u proseku od 80.000 do 120.000 dinara. Najveći dosuđeni iznos od 250.000 dinara je dobila pomenuta devojčica, čiji predmet čeka na drugostepenu odluku Višeg suda - kaže za "Blic" zamenica gradskog javnog pravobranioca Vesna Krstić.

Ona kaže da građani češće biraju da tuže grad nego JKP "Mediana" kojem je povereno hvatanje pasa lutalica, jer računaju da im je sigurnija naplata odštete iz gradske kase nego sa računa preduzeća. Broj pasa lutalica, kojih po nekim procenama ima oko 3.000, nesmetano se uvećava jer služba za hvatanje pasa i mačaka lutalica ne radi od početka godine. Rukovodilac sektora Čistoća u "Mediani" Dragan Stefanović kaže da ova služba ne radi jer se čeka na usvajanje programa rada u 2010. godini.

- Program rada za 2010. godinu je poslat nadležnoj upravi za komunalne delatnosti u februaru ali do danas nismo dobili povratnu informaciju kada će biti usvojen - objašnjava Stefanović.

U Nišu ne postoji Azil za pse lutalice ali postoji prihvatilište u kojem će se vršiti sterilizacija i medicinski tretman uhvaćenih pasa. Predsednica Društva za zaštitu životinja Niša Svetlana Dejanović Avramović kaže da bi problem pasa lutalica mogao da bude rešen za tri godine ako bi grad odredio zemljište za izgradnju azila i ako bi se sprovela masovna sterilizacija svih pasa u Nišu.

Lutalice ujele 53 osobe

Poslednji dramatičan slučaj zbio se 1. maja u naselju Pantelej kada je pas lutalica ujeo za lice Nišliju Zorana Nikolića (30) i odgrizao mu parče nosa. Nikolić je operisan na ORL klinici, gde su mu presadili parče tkiva sa uha i najavio je tužbu protiv grada. Od početka godine psi lutalice su ujele pedeset troje Nišlija, dok je prošle godine zabeleženo 146 takvih slučajeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.