Uhapšeno pet lekara, dva farmaceuta

Izvor: B92, 04.Nov.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno pet lekara, dva farmaceuta

Beograd -- U nastavku akcije "Kraba" uhapšeno je petoro lekara i dva predstavnika farmaceutske kuće "Merk", zbog sumnje u davanje i primanje mita, saopštio je MUP.

Oni su uhapšeni na teritoriji Beograda, Kragujevca, Niša i Sremske Kamenice.

Petoro lekara uhapšeno je pod sumnjom da su od zaposlenih u farmaceutskoj kući "Merk" tokom 2008. i 2009. godine zahtevali mito u iznosu od preko dva miliona dinara da bi povećali promet citostatika "erbituks" koji proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta firma.

Zajedničkom akcijom Kriminalističke policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg tužilaštva iz Beograda uhapšeni su lekari Borislava Nikolin, internista onkolog u Institutu za onkologiju iz Sremske Kamenice, Aleksandar Dagović iz Kliničkog centra Kragujevac, načelnik Odeljenja za hemoterapije iz Kliničkog scentra u Nišu, zatim Stojan Radić, načelnik Klinike za onkologiju, Milan Marković, internista onkolog iz KBC Bežanijska Kosa, kao i Zoran Andrić, internista onkolog.

Iz kompanije "Merk" uhapšeni su Jasmina Gutović i Vladan Jovanović.

Prema saopštenju MUP-a, svi osumnjičeni biće privedeni Višem sudu u Beogradu.

Podsetimo, akcija "Kraba" je počela tokom leta kada je policija uhapsila predsednicu dobrotvornog fonda Katarinu Rebraču, kao i više lekara, među kojima i direktora Instituta za onkologiju u Beogradu Nenad Borojević, zbog sumnje da su primali mito od predstavnika farmaceutskih kuća kako bi prepisivali njihove medikamente.

Milosavljević: Odvojiti žito od kukolja

Reagujući na vest o hapšenju lekara, ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da mu nije ni malo prijatno kada saznaje za hapšenja zdravstvenih radnika i da ga to pogađa i kao čoveka i kao lekara.

"Iskreno se zalažem za borbu protiv korupcije i kriminala u svim segmentima u društvu, pa i u zdravstvu. Toj borbi dajem lični doprinos i želim da se žito odvoji od kukolja i da beli mantili budu beli, a ne crni i da oni oni koji su krivi budu kažnjeni, ali da stručni i pošteni lekari budu nagrađeni", stoji u saopštenju ministra zdravlja.

Milosavljević je naveo da su osumnjičeni lekari to učinili "kako bi uticali na povećanje potrošnje ovog leka, a samim tim i ostvarivanje što većeg obima prometa navedenoj farmaceutskoj kompaniji".

LKS: Oduzimanje licenci tek posle izreke presude

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da su poslednja hapšenja dokaz da je hitno da na snagu stupi novi pravilnik o načinu oglašavanja leka koji bi jasno definisao poslovni odnos lekara i farmaceuta.

Ona takođe tvrdi da u Srbiji samo iz administrativnih razloga još uvek ni jednom lekaru nije oduzeta licenca, iako sudske presude za korupciju postoje.

"Problem je praktično u tome što mi do sada, iako znamo da su neki od kolega pravosudno osuđeni, nismo dobili te izreke tih presuda na osnovu kojih ćemo procese preduzeti, tj. oduzeti licence", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.