Uhapšen vlasnik Srboleka

Izvor: B92, Tanjug, 08.Nov.2010, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vlasnik "Srboleka"

Beograd, Niš -- Vlasnik preduzeća "Srbolek" Jovica Stefanović, zvani Nini, uhapšen je jutros zbog sumnje da je oštetio ovu farmaceutsku kompaniju za više od pet miliona evra.

Na Stefanovićeve malverzacije godinama unazad ukazuju radnici ovog preduzeća, koji su štrajkovali i tražili pomoć od države u rešavanju njihovog problema.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja očekuju preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, među kojima je i oduzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovine stečene krivičnim delom.

Jovica Stefanović Nini uhapšen je ispred svoje kuće u Nišu, a policija je privela i Mladena Lučića, bivšeg generalnog direktora”Srboleka”.

Kako B92 nezvanično saznaje, Stefanović je vlasnik više preduzeća među kojima su "Niška pivara”, "Ishrana Niš”, "Apoteke Nini”, "Niški Žitopek”.

Radnici "Srboleka” su u poslednje dve godine više puta štrajkovali i upozoravali vlast na Stefanovićevo poslovanje, zbog čega su protiv njega podneli i krivičnu prijavu.

Pre mesec dana, predstavnici države, štrajkači i vlasnik kompanije potpisali su protokol po kome je Jovica Stefanović bio dužan da ispuni zahteve štrajkača.

To se međutim nije dogodilo i, kako kaže predsednik sindikata "Nezavisnost” u kompaniji "Srbolek" Tomislav Grubić, ovo hapšenje trebalo je da se dogodi mnogo ranije.

"Mi se nadamo da će država, pošto je to i državna stvar, da da 'Srbolek’ na upravljanje nekoj od državnih firmi i u ovom slučaju npr. 'Galenici’. To je ideja koja svima odgovara i mi mislimo da bi to moglo da bude rešenje”, smatra Grubić.

Ministarstvo zdravlja pre nešto više od mesec dana zabranilo je rad "Srboleka” zbog nepostojanja adekvatnih uslova za proizvođu.

210 radnika ove fabrike sada se nada da ce država ispuniti svoje obaveze i da će nakon hapšenja čelnika kompanije, "Srbolek” uskoro opet proizvoditi lekove.

Ministarstvo očekuje oduzimanje imovine

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, povodom hapšenja vlasnika "Srboleka", očekuje preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, među kojima je i oduzimanje imovine stečene krivičnim delom.

Očekujemo da će Ministarstvo pravde i nadležni organi pokrenuti postupak za oduzimanje imovine za koju se sumnja da je proistekla iz kriminalnih radnji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu ekonomije.

Za zaposlene bi bilo najbolje da se ide na zaplenu imovine po osnovu tog zakona i da se upravljanje firmom prepusti preduzeću "Galenika", navode u Ministarstvu i ističu da će se o mogućnosti ustupanja upravljanja preduzećem tek razgovarati sa sindikatima i zaposlenima u preduzeću "Galenika".

U Ministarstvu naglašavaju da će se voditi računa da se u svakom pogledu zaštite interesi radnika i navode da je ovo hapšenje još jedan od dokaza da država kontroliše sve privatizovane firme i vlasnike i da odlučno deluje kada se krše zakoni i sprovode malverazacije na štetu radnika i države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.