Ugovor niškog Zavoda za transfuziju krvi i favorizovanog dobavljača i dalje na snazi

Izvor: JužneVesti.com, 10.Dec.2018, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor niškog Zavoda za transfuziju krvi i favorizovanog dobavljača i dalje na snazi

Iako je Ministarstvo zdravlja obećalo da će raskinuti ugovore o nezakonitim donacijama između niškog Zavoda za transfuziju krvi i favorizovane farmaceutske kuće koja pobeđuje na tenderima, ni više od 2 meseca od obećanja to se nije desilo. Umesto raskida, dodat je aneks kojim se ukida ucena farmaceutske kuće, ali ne i monopol na nabavku materijala za poklonjeni aparat za analizu krvi, koji je Zavodu dobio od firme Diahem Gramim.

Kako navodi Pištaljka, izbačenim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << članom ugovora kompanija Diahem Gramim, srpski zastupnik švajcarske kompanije Diahem, uslovljava Zavod za transfuziju krvi da kupuje potrošni materijal za aparat za analizu krvi upravo od navodnog donatora – Diahem Gramima.

Ovim članom, niški Zavod za transfuziju krvi se obavezao i da reagense kupuje u “dovoljnoj“ meri, a u suprotnom aparat će morati da vrati navodnom donatoru. O tome šta je “dovoljno“ odlučivao je donator – Diahem Gramim koji reagense i prodaje.

Taj član je, napominje Pištaljka, u međuvremenu izbačen.

Izmena ugovora nije ništa promenila jer reagense za donirani aparat na tržištu prodaje samo firma Diahem Gramim - piše Pištaljka.

Načelnica odeljenja za finansije Zavoda za transfuziju krvi u Nišu Aleksandra Manasijević potvrdila je Pištaljki da će taj zavod reagense i dalje kupovati od “Diahem Gramima“.

Reagense za taj aparat i dalje može da nam proda samo firma Diahem Gramim – na tržištu ih jedino oni prodaju. Sada je samo izbačena odredba eksplicitnog uslovljavanja - rekla je Manasijević za Pištaljku.

Iz niškog Zavoda su naveli da nisu imali para da kupe aparat, a to što su za opremu potrošili sumu koja je veća i od cene aparata, objasnili su time da ni nemaju pravo da kupuju osnovna sredstva - kao što je aparat, već im takve stvari kupuje Ministarstvo zdravlja.

Ipak, iz Zavoda navode da nemaju pisani dokaz da su tražili od Ministarstva da im kupi aparat.

Ministarstvo zdravlja koje je na pre dva meseca prvo tvrdilo da ovakvih donacija u zdravstvenim ustanovama nema, kako prenosi Pištaljka, a onda je ipak priznalo, ali i obmanulo javnost da će ugovori biti raskinuti odmah.

Iz Zavoda za transfuziju krvi Niš tvrde da sa njima u vezi sa tom temom nije kontaktirao niko iz Ministarstva zdravlja.

Inspekcija je pregledala dokumenta o donacijama. Međutim, do sada nismo dobili njihov izveštaj, a iz Ministarstva zdravlja nas na temu donacija niko nije kontaktirao - tvrdi Manasijević.

U međuvremenu, Zavod za transfuziju krvi Niš dobio je još jedan donirani aparat. Ovog puta firme Makler, koji, piše Pištaljka, takođe za analizu krvi troši specifična punjenja koja prodaje samo ova firma. U ovom ugovoru o donaciji Zavod se obavezuje samo da neće otuđiti donirani aparat.

Načelnica finansijske službe Manasijević za Pištaljku je objasnila da će primanjem donacija od različitih proizvođača opreme niški Zavod pokušati da stvori konkurenciju u nabavci potrošnih materijala za analizu krvi.

Podsetimo, koruptivni odnos farmaceutske kuće koja je donirala aparat za analizu krvi i direktorke Zavoda za transfuziju, piše Pištaljka, "obogaćen“ je dvodnevnim seminarom koji je održan sredinom novembra u glavnom gradu Omana - Muskatu. Kneževićevoj je put sponzorisala upravo firma Biorad, čije proizvode distribuira Diahem.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.